Descopera inventiile si picturile lui Leonardo da Vinci, la Iulius Town Timisoara! Predecesorul elicopterului din zilele noastre, printre masinariile proiectate in urma cu mai bine de 500 de ani (P)

Iulius Town este gazda unei expozitii unice, care prezinta geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator si pictor. Inedita expozitie reuneste replicile a 20 de modele de masinarii, proiectate acum mai bine de 500 de ani de cea mai importanta figura culturala a Renasterii, dar sunt prezentate si sase reproduceri la dimensiuni originale ale unor picturi celebre ale sale. Expozitia are loc in perioada 7 – 16 mai 2021, iar intrarea este libera.


Timisorenii pot descoperi la Iulius Town o parte din inventiile si arta lui Leonardo da Vinci si pot surprinde o secventa din felul in care functioneaza o minte stralucita.

Expozitia educativa pentru copii si adulti este localizata in piateta Intersport din Iulius Mall, iar in perioada 7 – 16 mai 2021 vizitatorii vor putea admira replici ale unor masinarii de zbor, hidraulice si de razboi, dar si echipamente de constructii, care respecta fidel schitele si proiectele genialului inventator.

Leonardo da Vinci este considerat parintele zborului. Initial el a proiectat „aparate” de zbor bazate pe miscarile aripilor, crezand ca oamenii pot invata sa zboare daca vor crea si actiona masini care imita miscarea pasarilor.

Astfel, in Iulius Town pot fi admirate „Aripa experiment” si „Aripa dubla” – masinarii ce urmaresc sa verifice puterea de ridicare a unei aripi; „Bicicleta Ornitopter” si „Ornitopterul” – mecanisme ce ar fi trebuit sa se ridice de la sol si sa fie actionate de aripi batante, care, la randul lor, erau „alimentate” cu energie musculara; „Aeriana”, care este predecesorul elicopterului din zilele noastre si „Parasuta” – primul dispozitiv proiectat sa impiedice caderea in gol.

Insa, Leonardo da Vinci a lucrat si la diverse proiecte tehnice, inventand dispozitive pentru ca sarcinile de munca sa devina mai eficiente. Printre acestea se numara primele proiectii pentru „Macara”, „Fierastrau Hidraulic”, „Stampa” – prima masina de tiparit; mecanismul „Archimedes”, „Rulmentul” si „Podul”, care de asemenea pot fi descoperite in cadrul expozitiei. Aceasta este completata de masini hidraulice (de mers pe apa) precum: „Manusa Membrana”, ce avea rolul sa imbunatateasca miscarea pe apa a omului si mecanismul „Calea de mers pe apa”.

Nu lipsesc nici primele „masinarii de razboi”: care antice echipate cu lame ascutite, ce trebuiau trase de cai si care secerau inamicii; „Bombarda”, „Mitraliera” si „Arbaleta”. O alta masinarie impresionanta este „Pasarea Comediei” – dispozitiv inventat de Leonardo da Vinci pentru spectacole teatrale.

Expozitia mai cuprinde si sase reproduceri ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Madonna in stanci”, „Buna Vestire”, „Salvator Mundi”, „Sfantul Ioan Botezatorul” si „Dama cu hermina”.

Evenimentul este gazduit de Iulius Town, urmand ca in perioada urmatoare exponatele sa fie mutate la Palas Iasi, iar apoi la Iulius Mall Suceava, si are rolul de a sustine educatia sub toate formele ei, directie importanta in strategia de sustenabilitate a companiei IULIUS. (I.P.)

Leave a Reply