Premiera imobiliara! Un bloc cu 6 etaje din Constanta va fi demolat, dupa ce judecatorii au stabilit ca a fost construit ilegal

O premiera nationala este pe cale sa se petreaca la Constanta, dupa ce instantele de judecata au stabilit ca un bloc cu 6 etaje a fost construit ilegal. Este vorba despre o cladire de pe Bulevardul Mamaia, ridicata cu incalcarea tuturor normelor legale, care urmeaza sa fie demolata.


Lupta in justitie a durat 3 ani. Rand pe rand, instantele au anulat definitiv mai multe documente emise de fosta administratie PSD, fara a se respecta normele de construire pentru blocul respectiv.

Procesele au fost incepute de Asociatia “Constanta Altfel“, de unde provine si actualul primar Vergil Chitac (PNL). Au fost atacate in instanta autorizatia de construire, Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu. Judecatorii au dat dreptate asociatiei si au anulat documentele.

Porivit publicatiei Info Sud-Est, blocul va fi demolat. Pentru aceasta, mai e nevoie de un singur pas, mai degraba formal: o noua actiune in instanta in care Asociatia “Constanta Altfel” sa ceara desfiintarea imobilului.

La randul sau, asociatia care a pornit actiunea a anuntat pe Facebook ca va merge pana la capat si va cere judecatorilor demolarea cladirii ilegale.

Cazul poate constitui un precedent istoric pentru Romania. Sentinta poate folosi ca jurisprudenta in alte spete. In Constanta mai sunt zeci de constructii de acest fel, ridicate in ultimele decenii cu complicitatea administratiei PSD-Mazare.

Situatia este similara in toate orasele Romaniei. Bucurestiul este pur si simplu napadit de cladiri care s-au construit in dispretul oricarei reguli de bun-simt sau norme legale.

Blocul Cathedral Plaza este, din acest punct de vedere, un simbol al abuzului si al complicitatii autoritatilor cu asa-zisii dezvoltatori imobiliari. Deasupra Catedralei Catolice din Bucuresti s-a ridicat o cladire cu 19 etaje care afecta nu doar aspectul zonei, ci si structura si stabilitatea bisericii – monument.

Arhiepiscopia romano-catolica s-a adresat Justitiei si a obtinut sentinta definitiva de demolare in 2012, dar nici pana in ziua de azi n-a indraznit nimeni sa tulbure interesele de afaceri ale proprietarilor cladirii. (V..E.)

Leave a Reply