Film`s Not Dead! Cea de-a VIII-a editie a Festivalul Ceau, Cinema! de la Timisoara, dedicata filmului romanesc

Filmul „Mia isi rateaza razbunarea” (2020), in regia lui Bogdan Theodor Olteanu, va deschide a VIII-a a editie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara, in prima sa proiectie fizica din Romania.


„Otto Barbarul” (2020), debutul regizoarei Ruxandra Ghitescu, va fi un alt cap de afis al editiei limitate din acest an, care va avea loc intre 15 si 18 iulie.

Pentru ca filmele noi nu au putut ajunge la public din cauza inchiderii cinematografelor, a VIII-a editie a Festivalului Ceau, Cinema! isi propune sa sustina cinematografia romana si sa le ofere cineastilor sansa de a-si arata filmele in proiectii fizice si de a se intalni cu spectatorii.

Astfel, intregul program se va axa pe cinematografia romana, puternic afectata de criza, iar competitia va fi formata exclusiv din filme ale unor cineasti aflati la inceput de drum, care acum au nevoie mai mult ca oricand de sprijin.

Primele doua titluri dezvaluite din competitie sunt „Mia isi rateaza razbunarea” si „Otto Barbarul”, filme care au avut premiera in festivaluri internationale importante anul trecut si care vor putea fi vazute pentru prima data la Timisoara la Ceau, Cinema!.

„Desi situatia dificila si imprevizibila a finantarilor si prelungirea pandemiei creeaza in continuare destule incertitudini, am hotarat sa organizam totusi o noua editie limitata a festivalului. Vrem sa fie o editie a OPTimismului si a unui restart. De aceea, vom pune accentul pe cinematografia romana tanara sau la inceput de drum. Inspirati de filmul „Otto Barbarul”, dar si de alte titluri din program pe care urmeaza sa le anuntam, ne propunem o editie mai punk, pentru a arata ca Film`s Not Dead”, spun organizatorii.

Cu premiera mondiala in competitia dedicata regizorilor aflati la primul sau la al doilea film a Festivalului de la Varsovia si inclus in competitia principala a Festivalului Premiers Plans de la Angers, „Mia isi rateaza razbunarea” este al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu.

Dupa o despartire violenta, Mia, o tanara actrita, e hotarata sa se razbune pe fostul iubit. Pe masura ce planul ei se contureaza, Mia si grupul sau de prietene redefinesc notiunea de feminitate. Protagonista este interpretata de Ioana Bugarin, actrita originara din Timisoara.

In „Otto Barbarul”, un adolescent punk in varsta de 17 ani, jucat de Marc Titieni, se confrunta cu pierderea iubitei (Ioana Bugarin). Otto devine captiv intr-un cerc vicios creat de parinti, bunicul sau, mama iubitei sale si ancheta derulata de serviciile sociale. Pentru a supravietui, Otto trebuie sa-si infrunte sentimentele si vinovatia. Debutul in lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghitescu a avut premiera mondiala in competitia Festivalului de Film de la Sarajevo.

Restul filmelor, intregul program si spatiile de proiectie vor fi anuntate in perioada urmatoare pe pagina de Facebook si pe site-ul www.ceaucinema.ro.

Identitatea vizuala a editiei din acest an este asigurata de artistul Benedek Levente.

Proiectiile vor avea loc in aer liber, dar si in interior, daca situatia o va permite, cu respectarea normelor impuse de autoritati.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Marele Ecran si Asociatia Pelicula Culturala. (I.P.)

PARTENERI: Partener principal: Vitas Romania

Partener strategic – coordonator program de educatie cinematografica: Asociatia Culturala Contrasens, prin programul „The Other Europe’s Cinema”.

Sprijinit de: Groupama Asigurari, Institutul Francez din Timisoara, Faber, Filarmonica Banatul, La Doua Bufnite, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti, Institutul Polonez din Bucuresti, Claudia Rosu.

 

Leave a Reply