PREMIERA. Teatrul Maghiar de Stat Timisoara inaugureaza programul teatru-cinema cu piesa „Omul care nu putea vorbi decat ceea ce citea”, in regia si scenariul lui Adrian Sitaru

Pasionati de teatru? Indragostiti de film? Sau sensibil  egal sedusi de ambele?  Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara le propune spectatorilor sai o inedita experienta de teatru-cinema live, cu „ Omul care nu putea vorbi decat ceea ce citea”, spectacol in directia de scena si cu  scenariul lui Adrian Sitaru, regizor distins cu cele mai importante premii de film europene. Primele reprezentatii cu public in sala ale spectacolului au loc  in 27 si 28 mai 2021,  ambele de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului.


Premiera „Omul care nu putea vorbi decat ceea ce citea” inaugureaza la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara programul teatru-cinema, conceput sa aduca pe scena noi optiuni estetice, o conversie a limbajelor cinematografice in teatru.

De o captivanta ingeniozitate, montarea ii ofera spectatorului experienta simultana a teatrului si cinematografiei. Spectacolul jucat  pe scena  de actori va fi vazut printr-un ecran ”sepia”,  ca in filmele de epoca,  deasupra caruia  un alt ecran ofera experienta filmarii live in culori reale. Astfel, spectatorul va avea acces la perceptii diferite ale lumii personajelor.

@Petru Cojocaru

Creatia lui Adrian Sitaru este, inainte de orice,  un spectacol de teatru contemporan despre constiinta, despre relatii umane si perceptii personale ale realitatii. Reunite in jurul unei mese, personajele dezbat probleme de moralitate si constiinta: Exista situatii in care crima este justificata? Criminalul devine erou atunci cand contextul ii justifica faptele? Viata unui animal este mai putin valoroasa decat viata unui om?

In acelasi timp, textul scris de Adrian Sitaru exploreaza cat de mult este influentata realitatea fiecaruia, imaginarul si rationalul uman, de limbajul dobandit in copilarie si cuvintele folosite,  punand spectatorul in situatia sa reflecteze si el la propriile lui convingeri si la constructele sociale care ii filtreaza constiinta.

Din distributie fac parte actorii  Kocsárdi Levente (in rolul titular) , Lőrincz RitaCzüvek LorándJancsó ElődVajda BorókaLanstyák IldikóHegyi KincsőMolnos András CsabaTokai AndreaKiss AttilaMátyás Zsolt ImreBarti Lehel András  si catelul Ronta.

@Petru Cojocaru

Echipa de creatie a spectacolului „Omul care nu putea vorbi decat ceea ce citea” este intregita de  Velica Panduru (decor si costume), Adrian Silisteanu (director de imagine), Mona Szucsik, Sorin Szucsik, Lavinia Obreja si Bogdan Spulbat (video), Nóra Balázs (dramaturgie), Cári Tibor (muzica), Zoltán Gidó si Mihály Péter (lumini), Meda Dávid  (sunet), Bledea Ioan (proiectii), Szabó Andor (asistent regie), Sabina Reus (аsistent scenograf), Mona Donici (adaptare versiune in limba romana), Fazakas Timea (supratitrare).

Regizor de film si de teatru, scenarist si producator de film, Adrian Sitaru s-a nascut in anul 1971 la Deva si este unul  dintre cei mai de succes regizori ai Noului Cinema Romanesc, fiind autorul unor filme multipremiate precum „Valuri”, „Din dragoste cu cele mai bune intentii”,  ”Excursie”, „Domestic”, ” Ilegitim”, ”Arta”.

Cu scurt-metrajul “Colivia” a obtinut premiul serviciului german de schimburi academice din cadrul Festivalul International de Film de la Berlin. ”Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2011), al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, a castigat doua trofee Leopardul de Aur in cadrul Festivalului International de Film de la Locarno (Cel mai bun regizor si Cel mai bun actor) si alte cinci premii, fiind selectat in peste 70 de festivaluri de film din intreaga lume. Lungmetrajul ”Pescuit Sportiv” (2008) a fost selectat printre altele in cadrul Festivalului de Film Zilele Venetiei, Festivalului International de Film de la Toronto, BFI Londra, castigand zece premii.

In anul 2018 a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul „Ilegitim”, in care a apelat in premiera pentru Romania la tehnologia realitatii virtuale.

Spectacolul este supratitrat in limba romana. Biletele pentru spectacole sunt disponibile la casierie (orar: luni-vineri 10.00-13.00 si 16.00-19.00), sau online, pe https://tm-t.biletmaster.ro/ (Simona Donici – consultant artistic)

Leave a Reply