Adriana Stoicescu acuza lipsa de solidaritate a judecatorilor din CSM, in razboiul sau cu procurorii. “Dau cu subsemnatul la Inspectia Judiciara pentru fiecare cuvintel!”, spune fosta sefa a Tribunalului Timis

Fosta presedinta a Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, acuza lipsa de solidaritate a judecatorilor din Consiliul Superior al Magistraturii in razboiul pornit impotriva procurorilor, razboi declansat de o serie de afirmatiile facute si postate pe contul sau de Facebook, la data de 24.08.2019.


Reactia judecatoarei de la Tribunalul Timis vine ca o replica dura la intampinarea depusa de CSM la dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sub semnatura presedintelui Bogdan Mateescu (foto 2), in care se cere respingerea recursului promovat in dosarul litigiului cu procurorii.

Cu alte cuvinte, se invoca faptul ca judecatorii din CSM nu-si apara colegii din sistemul judiciar care i-au trimis acolo, cum ar fi normal, ci sunt solidari cu interesele procurorilor.

Iata mesajul postat de Adriana Stoicescu pe pagina sa de Facebook:

“Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, admitand o cerere a unei asociatii de procurori, ca am adus atingere independentei procurorilor si s-a pronuntat printr-o hotarare asupra afirmatiilor mele, un judecator al acestei marete tari europene, incalcand flagrant prevederile privind separatia carierelor.

Am atacat aceasta hotarare, iar Curtea de Apel Timisoara a respins cererea mea, calificand-o ca lipsita de interes.

La recursul formulat la ICCJ, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat intampinare, prin care solicita, prin vocea unui judecator, presedinte al Consiliului, respingerea recursului formulat de aparatorul meu.

Din doua una: ori eu nu mai sunt normala… ori eu nu sunt normala.

In tara procurorilor, acestia au dreptul sa constate ca un judecator le incalca independenta, iar eu, un biet judecator, nu merit sa fiu aparat de garantul independentei justitiei.

In schimb, dau cu subsemnatul la Inspectia Judiciara pentru, in ultima vreme, fiecare cuvintel…

In acest timp, fostii procurori DNA, care doreau sa cuminteasca definitiv judecatorii, sunt absolviti de orice vina.

Dormi in pace, Romanie!”, este mesajul prin care Adriana Stoicescu isi manifesta consternarea si supararea.

Reamintim ca, in 5 mai 2020, Sectia pentru procurori din CSM a adoptat Hotararea 424, care se doreste o punere la punct a judecatoarei de la Timisoara, dupa afirmatiile facute si postate pe contul sau de Facebook, la data de 24.08.2019. Potrivit asociatiei procurorilor care a depus plangerea la CSM, petenta ar fi incalcat justul echilibru intre exercitiul dreptului la libera exprimare, cu limitarile specifice, si protectia intereselor sociale ale drepturilor individuale, fapt de natura sa produca un impact negativ asupra independentei, prestigiului si credibilitatii procurorilor din cadrul Ministerului Public.

S-a apreciat ca “limita libertatii de exprimare a fost in mod cert depasita prin afirmatia „Pseudo justitia lor (…) a pseudo procurorilor, cei care au pus bazele republicii lor, in care inculpatul spune ce lapte a supt de la mama doar sa isi scape sotia insarcinata de un moc viol, asa cum discret i s-a sugerat ca s-ar putea intampla daca nu declara ce trebuie” si ca aceasta afirmatie „sugereaza ideea savarsirii de catre procurori a unor abuzuri prin modul in care acestia inteleg sa-si desfasoare activitatea“.

Mai mult, dincolo de calitatea limbajului folosit, se retine „ca toate aceste afirmatii au avut drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la activitatea Ministerului Public, cu un impact profund negativ asupra justitiabililor, de natura a le afecta increderea in actul de urmarire penala si de a amplifica nemultumirile care, de altfel, sunt inerente in procedura judiciara”.

Prin cererea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Timisoara la data de 23.09.2020, reclamanta Stoicescu Adriana, in contradictoriu cu paratii Consiliul Superior al Magistraturii si Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat anularea Hotararii nr. 424/05,05.2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Procurori si a Hotararii din 03.09.2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru Procurori, prin care a fost solutionata negativ plangerea administrativa prealabila promovata impotriva Hotararii nr. 424/05.05.2020.

Potrivit argumentelor invocate de Adriana Stoicescu, Hotararea nr. 424/05 mai 2020 a Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi netemeinica si nelegala, raportat la cel putin urmatoarele imprejurari:

  1. a) a fost data de o autoritate publica necompetenta;
  2. b) incalca autoritatea lucrului decis;
  3. c) incalca principiul auditur alteram pars;
  4. d) incalca libertatea de exprimare a subsemnatei.

La termenul din 24.02.2021, Curtea de Apel Timisoara, prin intermediul judecatorului Bugarsky Ivan-Endre, a respins ca lipsita de interes actiunea formulata de Adriana Stoicescu, in contradictoriu cu CSM.

In prezent, dosarul a ajuns pe rolul Inaltei Curti, unde se judeca recursul promovat de fosta presedinta a Tribunalului Timis. Paradoxal, in intampinarea semnata de judecatorul Bogdan Mateescu, presedintele CSM, se cere respingerea recursului magistratului de la Timisoara, acest gest fiind considerat o mica tradare din partea celui trimis in CSM de judecatori, pentru a reprezenta si sustine interesele judecatorilor. (G.I.)

Leave a Reply