Comisarii Garzii de Mediu au efectuat controale la balastierele din Timis, in cautarea locurilor unde s-ar fi ingropat deseuri periculoase. Amenzi in valoare de peste 1,5 milioane de lei

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Berceanu, a prezentat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatul actiunilor de control desfasurate in Timis, in perioada 02-04 iunie.


Echipele mixte formate din inspectori de la Garda de Mediu, Politie si Jandarmi au inspectat locurile unde s-ar putea ascunde deseurile periculoase “importate” de Romania, in ultima perioada, mai cu seama zonele unde functioneaza balastiere, fiind cunoscut faptul ca acolo se ingroapa, cel mai adesea, deseurile introduse ilegal in tara.

”Au fost efectuate 28 de controale, cu sapte echipe mixte in teren. S-au aplicat amenzi in valoare de 1,5 milioane de lei. Partea buna este ca vom reveni in Timis, vom face actiuni fulger. Suntem in a treia zi de control, am suspendat activitatea la patru societati balastiere si de dezmembrari auto. Multumim cetatenilor care au trimis sesizari. Multe actiuni se datoreaza acestor sesizari”, a subliniat seful Garzii Nationale de Mediu, Octavian Berceanu.

In opinia sa, controalele trebuie intetite in perimetrul balastierelor, intrucat in locul materialelor extrase se depoziteaza deseurile periculoase, care dispar sub straturi de deseuri din constructii, selectate deja, lucru permis de lege, iar problema este ingropata.

”Am facut controale la balastiere, sunt unitati care nu au autorizatie de mediu, este inadmisibil, nici Garda de Mediu nu are un trecut superb legat de actiunile din teren. Trebuiau verificate si de alte organe ale statului. Acestea sunt umplute necorespunzator. Avem un comert liber la granita Romaniei aici, ceea ce creste riscul. Am descoperit patru balastiere cu nereguli, mai precis lipsa autorizatiei de mediu, li s-a suspendat activitatea. La fel si la societatile de dezembrari auto”, mai spune Berceanu. Se arunca uleiuri, lacuri, baterii si parti din caroserie, dupa ce se ia de pe masina tot ce poate fi comercializat.

Noul mod de lucru, cu actiuni fulger si echipe mixte, nu sunt o noutate. Operatiuni de acest gen sunt practicate in strainatate, de ani de zile, iar in Romania sunt extrem de potrivite, in conditiile in care personalul Garzii de Mediu este unul scazut numeric.

”Incercam sa preluam din actiunile vestice. Modelul da roade. Nu e primul judet in care facem controale, este al treilea in care intervenim in forta. Efectivele noastre sunt mici, folosim sesizarile cetatenilor. Dintr-o multime de 100 de agenti comerciali reusesti sa controlezi zece la suta, restul vade ce se intampla si isi modeleaza activitatea, incep sa revina la normal. Nu am verificat unitati administrativ teritoriale, ci balastiere si unitati de dezmembrari auto. Aici, in Timis, primariile functioneaza mult mai bine, respecta legislatia mult mai bine decat cele din alte zone ale tarii”, a mai spus Berceanu.

Intrebat daca exista si in Timis balastiere care ascund deseuri periculoase, seful Garzii Nationale de Mediu a admis, pana la urma, ca da. Insa, nu poate oferit prea multe detalii, intrucat ar fi vorba despre un secret de serviciu… (G.G.)

Leave a Reply