Inventia fabuloasa a doi fizicieni din Timisoara, medaliata cu aur la Expozitia europeana de creativitate si inovare EUROINVENT 2021 (P)

Medalie de aur pentru doi timisoreni, absolventi a facultatii de fizica din Timisoara, Fiz. Dr. Marius Chirita si Fiz. prof. Dr. Adrian Ieta, la cea de-a XIII-a ediție a concursului “European Exhibition of Creativity and Innovation EUROINVENT 2021” organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării in perioada 20-23 mai 2021, la Palatul Culturii din Iasi.


Cei doi au inventat un nou tip de motor, primul motor rotativ functional cu propulsie ionica din lume.

Dr. Marius Chirita este fizician, cercetator stiintific la departamentul de fizica aplicata/materie condensata al  institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Materie Condensata si Electrochimie (INCDEMC ) din Timisoara, Romania, iar Dr. Adrian Ieta este, de asemenea, fizician, profesor la departamentul de “Electrical and Computer Engeneering al Universitatii “SUNY Oswego University of New York”, USA.

Lucrarea prezentata la EUROIVENT 2021, “Electrohydrodynamic propeller for in atmosphere propulsion; rotational device first flight” se afla la prima competitive de profil.

Prezentele cercetari legate de dezvoltarea unui motor ionic rotativ, reprezinta o continuare a unei activitatii comune a celor doi in cadrul celor doua institute, INCDMC Timisoara si SUNY Oswego University of New York.

In prezent, cercetarile sunt finantate in baza unui proiect CCCDI, PN-III-P2-2.1-PED-2019-3646 castigat de catre Fiz. Dr. Marius Chirita, prin competitia directa organizata de catre Ministerului Roman al Educatiei si Cercetarii, in cadrul PNCDI III, in anul 2019.

Titlul proiectului este: “Validarea experimentala a propulsiei ionice in conditii de laborator. Demonstrator: sistem de zbor cu motor ionic rotativ”, director de proiect  Fiz. Dr. Marius Chirita.

Prestigioasa competitie la care au participat cei doi fizicieni originari din Timisoara este cel mai mare eveniment de profil organizat in estul Europei.

Anul acesta, EUROIVENT s-a desfasurat on-line si a gazduit peste 280 de invenții şi proiecte de cercetare, cu autori din peste 20 de țări, precum: Canada, China, Australia, Bulgaria, Cambodgia, Croația, Hong Kong, India, Indonezia, Iran, Japonia, Iordan, Coreea, Liban, Macao, Macedonia, Malaiezia, Maroc, Moldova, Filipine, Polonia, Qatar, Rusia, Singapore, Sudan, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi Vietnam.

Juriul international a fost coordonat de Mohd Mustafa Al Bakri ABDULLAH, de la Universitatea Perlis din Malaysia, şi Ljiljana PEDISIC, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din Croatia. Presedintele EUROIVENT 2021 a fost Prof. Dr. Ion Sandu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. (I.P.)

Leave a Reply