Liga Studentilor Iasi, plangere penala impotriva profesorilor de la UMF care refuza accesul studenti nevaccinati la examene! “Se recurge la amenintari si santaj pentru a avea o rata de vaccinare de 100%”

Scandalul provocat de conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, care a decis ca studentii nevaccinati impotriva Covid-19 sa nu fie primiti la examene, a degenerat intr-o plangere penala. Liga Studentilor Iasi a formulat un denunt impotriva profesorilor care au conditionat prezenta la examene de dovada vaccinarii anti-Covid, pe care-i acuza de abuz in serviciu si santaj, totodata studentii reclamand faptul ca sunt constransi si amenintati de cadrele didactice.


In elaborarea plangerii prealabile, care a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, a actiunii in instanta si in sustinerea acesteia studentii beneficiaza de sprijinul redutabilei case de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, ceea ce ingreuneaza situatia paratilor.

Intr-o scrisoare adresata Impact Press, publicatie care a sustinut dreptul studentilor de a-si sustine examenele fara presiuni pandemice din partea profesorilor, Liga Studentilor Iasi face o trecere in revista a scandalului declansat de hotararea discritionara a conducerii UMF, totodata anuntand ca s-a depus o plangere penala la parchet. De asemenea, sunt oferite exemple de cadre universitare care au incalcat dreptul studentilor la sustinerea examenelor.

Reproducem integral scrisoarea Ligii Studentilor Iasi:

Liga Studentilor (LS IASI) a depus un denunt pentru sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si santaj de catre cadrele didactice din Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi care au conditionat direct accesul studentilor de vaccinarea impotriva Covid-19 la examene.

In momentul de fata se exercita presiuni foarte mari asupra studentilor UMF Iasi care nu s-au vaccinat din considerente personale sau medicale (sarcina, alaptare, afectiuni grave cu contraindicatii, boli auto-imune etc.), existand o stare de temere permanenta in randul tinerilor medicinisti, acestia fiind amenintati ca nu vor trece examenele sau ca nu vor mai putea ajunge medici.

Desi au contactat Liga Studentilor (LS IASI) pentru a solicita ajutorul organizatiei, acestia se tem sa realizeze personal demersuri fata de conducerea UMF sau sa discute cu reprezentantii mass-media fara sa aiba imaginea fetei si vocea distorsionata.

Un caz concret de discriminare si abuz a fost inregistrat, in urma cu cateva zile, cand doamna profesoara Mihaela Catalina LUCA a organizat examenul pentru materia boli infectioase pentru grupele 4, 5, 6 si 7 din anul VI – seria A in ziua de joi, 27 mai, deci in afara sesiunii ordinare si in afara intervalului de timp pentru care se aplica decizia UMF nr. 516/12.05.2021.

La examen au fost primiti doar studentii vaccinati, iar cel putin 5 (cinci) studenti nu au fost primiti, desi au prezentat testele corespunzatoare. Oral, in fata acestora, prof. Mihaela Catalina LUCA a sustinut ca ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, i-a cerut personal sa nu primeasca studentii nevaccinati la examene si ca, daca va proceda altfel, isi pericliteaza cariera.

Prof. univ. dr. Adrian Covic, la examenul pentru disciplina Nefrologie, la anul V, a dat afara doi studenti care nu erau vaccinati si i-a batjocorit in fata colegilor.

De asemenea, prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, titularul disciplinei Chirurgie, ar fi afirmat in fata studentilor din anul IV, ca „cei care nu s-au vaccinat nici sa nu se prezinte la examen”.

Similar, conf. univ. dr. Dana Turliuc a cerut ca accesul studentilor la stagii sa se faca pe baza certificatului de vaccinare, desi Ministerul Sanatatii a apreciat, printr-o adresa inaintata Avocatului Poporului, ca o astfel de conditionare este discriminatorie, fiind „in afara cadrului legal”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi, i-ar fi promis ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, ca universitatea va fi prima din tara care sa conditioneze accesul studentilor la examene si activitati didactice de vaccinarea anti-Covid, pentru a crea un precedent care sa fie copiat ulterior si de alte institutii de invatamant superior.

Precizam faptul ca, in momentul de fata, persoanele vizate de denuntul nostru beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, conform prevederilor legale.

Amintim faptul ca UMF Iasi a decis, printr-o hotarare a Consiliului de Administratie din 12 mai a.c., ca doar studentii vaccinati impotriva Covid-19, cei care detin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore inainte sau cei care prezinta o adeverinta ca au fost infectati de virus pot fi primiti in sesiunea de examene din vara.

Peste 2000 de studenti ai UMF Iasi au semnat o petitie prin care cer conducerii institutiei sa abroge masura, iar peste 2600 (88% dintre cei chestionati) s-au exprimat impotriva introducerii vaccinarii si testarii drept conditie de intrare in examen.

Liga Studentilor (LS IASI) a avertizat UMF Iasi inca din data de 12 mai ca va ataca in instanta hotararea, avand in vedere gravele incalcari ale legislatiei in vigoare. De atunci, s-au realizat demersuri constante pentru revocarea acestei decizii discriminatorii.

Intre timp, in data de 19 mai, a fost inaintata de catre Liga Studentilor (LS IASI) si cinci studenti o plangere prealabila catre UMF Iasi, prin care s-a solicitat revocarea deciziei Consiliului de Administratie nr. 516/12.05.2021.

In data de 20 mai a fost depusa la Tribunalul o actiune de suspendare a deciziei anterior amintite. In elaborarea plangerii prealabile, a actiunii in instanta si in sustinerea acesteia studentii au beneficiat de sprijinul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, careia Liga Studentilor ii multumeste pe aceasta cale.

Pe fondul acestor demersuri, UMF Iasi a dat inapoi si a revenit cu o alta decizie prin care asigura testarea gratuita a tuturor studentilor.

In dosarul de la Tribunal dezbaterile au avut loc la termenul din data de 27 mai, iar pronuntarea a avut loc vineri, 28 mai, solutia fiind, din pacate, cea de respingere a cererii de suspendare.

Instanta a retinut ca pe fondul introducerii testarii gratuite nu ar mai exista o paguba iminenta in sensul ca studentii nu ar mai fi constransi financiar, insa a ignorat total faptul ca se creeaza o vadita discriminare intre studentii nevaccinati (care sunt obligati sa se testeze) si cei vaccinati (care nu au aceasta obligatie), despre cei din urma existand prezumtia falsa si nedovedita ca nu ar transmite in niciun fel virusul.

Mai mult, instanta a ignorat in motivarea deciziei normele de drept si pozitia oficiala a Ministerului Sanatatii care sustin in mod clar faptul ca vaccinarea este un act voluntar si ca orice forma de conditionare a accesului in universitate sau la examene si stagii este in afara cadrului legal. Totodata, nu s-a oferit nicio alternativa (sesiune speciala) studentilor care ajung sa fie identificati ca pozitivi, acestia fiind practic condamnati sa mearga in sesiunea de restante sau chiar sa repete anul. Hotararea nu este definitiva.

Liga Studentilor (LS IASI) va continua demersurile judiciare pentru protejarea drepturilor studentilor si a accesului neingradit al acestora in spatiile universitare din toate institutiile de invatamant superior din Romania.

Cum a mintit si dezinformat conducerea UMF?

Decizia initiala de a restrictiona accesul studentilor nevaccinati la examene s-a luat intr-o sedinta a Consiliului de Administratie din 26-28 aprilie, fapt confirmat de reprezentantii studentilor prin anunturi publicate pe grupurile de discutii de pe retelele de socializare.

Ulterior, persoane din conducerea universitatii le-ar fi cerut sa stearga anunturile. Faptul a fost confirmat si de prof. univ. dr. Ioana Grigoras, presedintele Senatului UMF, in cadrul unui curs, de fata cu studentii.

UMF nu a publicat decizia respectiva pentru a nu produce efecte juridice si pentru a nu putea fi atacat in instanta in termen util, pana la inceputul sesiunii (un act administrativ necomunicat nu produce efecte).

Ulterior, studentii au formulat acel memoriu prin care s-au exprimat ferm impotriva deciziei conducerii iar informatia a aparut in spatiul public.

Ca urmare a comunicatului de presa emis in data de 12 mai a.c. de catre Liga Studentilor, rectorul UMF Iasi, prof. univ. dr. Viorel Scripcaru, si purtatorul de cuvant al institutiei, Ivona Burduja, au declarat ca nu exista o astfel de hotarare.

Dupa ce Liga Studentilor a aratat ca exista inregistrari audio cu prof. Ioana Grigoras prin care recunoaste ca decizia a fost luata inainte de Sfintele Pasti si ca exista si capturi de ecran care dovedesc acest lucru, conducerea UMF a luat o noua decizie (516, cea contestata in instanta), prin care a permis si accesul studentilor care au o singura doza de vaccin.

Pozitia Ligii Studentilor din data de 12 mai a.c. si motivele de ilegalitate a hotararii pot fi consultate aici: https://ligastudentilor.net/umf-iasi-discrimineaza-studentii-si-le-conditioneaza-prezenta-la-examene-de-vaccinare-sau-test-pcr-studentii-se-revolta/

De asemenea, Liga Studentilor (LS IASI) condamna cu fermitate orice forma de confiscare politica a subiectului, considerand ca asocierea unor personaje politice controversate cu protestul studentilor de la UMF Iasi nu face decat sa ingreuneze situatia acestora din urma si sa atraga asupra lor batjocura colegilor, presiuni pe linie academica si acuze total nefondate si nemeritate.

“Din pacate, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi ii constrange pe studenti, recurgand la amenintari si santaj pentru a avea o rata de vaccinare de 100%, in contextul in care vaccinarea impotriva Covid-19 este un act voluntar, neexistand nicio norma care sa impuna obligativitatea lui sau care sa dea vreunei universitati dreptul sa actioneze astfel, in totala depasire a atributiilor legale si cu incalcarea grava a legislatiei in vigoare.

De ani de zile exista aceasta presiune constanta asupra studentilor UMF Iasi, care nu sunt lasati sa se exprime si sa se asocieze liber in cadrul institutiei, conducerea urmarind instituirea unui control draconic si a unui monopol al actualelor organizatii studentesti, care sustin de fiecare data pozitia oficiala a rectoratului, in dauna studentilor”, a declarat Iulian-Alfred Husac, vicepresedinte Liga Studentilor Iasi. (G.I.)

Leave a Reply