Calatorie in timp pe patru roti. Masinile americane si britanice care au scris istorie, expuse la Iulius Town Timisoara (P)

Masinile de epoca nu sunt simple autoturisme, ci sunt piese de colectie, la fel de valoroase precum o creatie de arta. Cateva dintre acestea pot fi admirate la Iulius Town, unde vor fi expuse noua masini produse in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, in perioada 1914-1977. Acestea ne vor reaminti care era definitia elegantei si a rafinamentului inainte ca era vitezei sa schimbe accentul de la personalitate si estetica catre putere.


Iubitorii masinilor de colectie pot admira, in Atriumul Iulius Town, in perioada 15 – 20 iunie 2021, 5 autoturisme americane si 4 britanice si pot afla povestile lor impresionante.

Astfel, la Iulius Town soseste celebrul Corvette 1976, numit de americani si America’s Sports Car, o masina simbol produsa de Chevrolet, care in timp a devenit sinonimul libertatii si al aventurii pentru pasionatii din intreaga lume.

Expozitiei i se va alatura si Dodge DU 1935, produs in serie limitata de doar 193 de exemplare si care a surprins pe toata lumea cu design-ul sau. Tot aici va putea fi vazut superbul Model T 1914 de la Ford, ce a revolutionat istoria automobilulului si pentru care a fost aleasa culoarea neagra, creatorul sau Henry Ford spunand ca „Orice client poate avea o masina in culoarea preferata, daca aceasta este neagra”.

Prezent va fi si succesorul modelului T, Modelul A, pentru construirea caruia fabricile Ford au fost inchise aproape un an si pentru care cererea din partea publicului a fost uriasa. Gama Ford va fi completata de Mustang 1966, ce s-a bucurat de faima inca din anii `60, fiind folosit in multe filme de actiune de la Hollywood.

La fel de spectaculoase sunt si masinile britanice. Bentley S3 a fost prezentat pentru prima data la Salonul Auto de la Paris din octombrie 1962 si este un automobil de lux ce poate fi admirat  la Iulius Town. 

Cu siguranta va atrage atentia si Jaguar E-Type 1971, o combinatie intre frumusete, performanta si competitivitate, ce in 2008 a fost desemnata in The Daily Telegraph pe locul intai in top 100 cele mai frumoase masini din lume, iar Enzo Ferrari a denumit-o „Cea mai frumoasa masina produsa vreodata”.

Un alt autoturism remarcabil, produs in doar 200 de exemplare, este Vanden Plas Princess Limousine pe care si trupa Beatles a folosit-o ca limuzina personala in primul lor turneu european. Rolls Royce Silver Shadow 1977 incheie lista masinilor expuse. Acest model a avut cel mai mare succes si cel mai mare volum de vanzari din gama Rolls-Royce.

Fiecare model va avea afisate informatii, astfel incat vizitatorii sa poata vedea evolutia tehnologica si diferentele in ceea ce priveste designul si particularitatile de constructie. Si pentru ca ai parte de astfel de experiente de putine ori in viata, nu rata momentul si fa-ti selfie-uri cu masinile de colectie preferate! (I.P.)

Leave a Reply