Proprietarul ziarului Romania libera, Alexander Adamescu, trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca a mituit doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Alexander Adamescu, proprietarul ziarului Romania libera, aflat la Londra inca din 2016 si vizat de un mandat european de arestare, care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, Dan Adamescu (intre timp, condamnat si decedat), ar fi mituit doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti ca sa favorizeze companiile familiei, in cadrul unor proceduri de insolventa.


Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a unui inculpat om de afaceri (aflat in procedura de extradare in baza unui mandat european de arestare) pentru savarsirea a doua infractiuni de dare de mita.

Mandatul european de arestare a fost emis anterior, dupa ce procurorii au facut numeroase demersuri pentru a asigura prezenta inculpatului in fata organelor judiciare, insa acesta a urmarit tergiversarea cercetarilor si in final sustragerea de la urmarirea penala. In baza acestui mandat, inculpatul a fost retinut de autoritatile britanice la data de 13.06.2016, dar nici pana in prezent nu a fost predat catre Romania.

In aceste conditii, in paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, in cauza s-a solicitat autoritatilor britanice, prin comisii rogatorii (asistenta juridica reciproca in materie penala), aducerea la cunostinta a calitatii de inculpat si a drepturilor si obligatiilor pe care i le confera aceasta calitate.

Desi s-au facut demersuri repetate pentru a i se  aduce la cunostinta, prin intermediul avocatului britanic ales, continutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat sa se intalneasca cu reprezentantii autoritatilor britanice pentru a lua la cunostinta calitatea de inculpat, drepturile si obligatiile aferente.

S-a constatat ca refuzul inculpatului fata de demersurile judiciare este total neintemeiat si, prin urmare, acest refuz nu impiedica intocmirea rechizitoriului si sesizarea instantei de judecata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunilor iunie 2013 si decembrie 2013,  inculpatul impreuna cu tatal sau (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti – Sectia VII Civila pentru ca, in schimb, acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era tatal inculpatului.

In cursul anul 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat decizii definitive de condamnare fata de cei doi judecatori si fata de omul de afaceri, tatal inculpatului (vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7440) care fusesera trimisi in judecata intr-un dosar separat.

Prezentul dosar  a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti”.

Sa mai spunem ca Alexander Adamescu poate fi extradat in Romania, in conditiile in care, la termenul din 20 octombrie 2020, Curtea Suprema a Regatului Unit i-a respins apelul impotriva deciziei de extradare emisa de West Magistrates Court, in aprilie 2018. (V.E.)

Leave a Reply