Renate Weber, demisa din functia de Avocat al Poporului! “Ma duc acasa, ma privesc in oglinda si cred ca am functionat cu demnitate in aceasta functie”

Renate Weber a fost revocata de Parlament, miercuri, din functia de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi „pentru” si 32 de voturi „impotriva”. In cererea de revocare, partidele din coalitia de guvernare sustin ca, in calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a actionat cu depasirea competentelor legale, avand drept consecinta nerespectarea legii de organizare si functionare a institutiei si a Constitutiei.


PSD a anuntat, zilele trecute, ca va ataca la Curtea Constitutionala revocarea din functie a Avocatului Poporului.

„Daca cineva ataca la Curte, este evident ca hotararea poate fi atacata, insa hotararea isi produce efecte imediat. Suntem aproape de o decizie, nu vreau sa vehiculez numele unui potential candidat pana nu avem o decizie in Coalitie”, a declarat, la finalul sedintei, presedintele PNL Ludovic Orban.

Acesta a adaugat ca saptamana viitoare va incepe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, iar pana la finalul sesiunii parlamentare va fi facuta numirea. Initial, presedintele UDMR Kelemen Hunor spunea ca abia in septembrie va fi facuta noua numire.

Pentru functia de Avocat al Poporului este vehiculat numele profesorului de drept Fábián Gyula, propunere facuta de UDMR.

Pozitia de Avocat al Poporului e cheie in arhitectura de putere a administratiei, dat fiind ca aceasta e singura institutie care poate bloca ordonantele de urgenta emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constitutionala.

Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au acordat, miercuri, raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitarii PNL, USR PLUS si UDMR pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scantei, a mentionat ca au fost inregistrate 23 de voturi in favoarea solicitarii de revocare, parlamentarii PSD si AUR neparticipand la vot.

„PNL, USR PLUS si UDMR au formulat pentru motivele insusite inca de ieri de plenul Parlamentului o cerere de revocare pentru constatari de incalcari de lege si ale Constitutiei (…) de catre doamna Renate Weber. O dezbatere derulata mai degraba in conditii de procedura care amintesc mai mult de vechea legislatura. (…) Atunci cand primesti o functie din partea unui lider ca Liviu Dragnea te debarasezi greu de ea, chiar si atunci cand Parlamentul, singura autoritate care exercita controlul parlamentar asupra Avocatului Poporului, iti spune ca ai incalcat legea prin modul in care ti-ai exercitat atributiile. Raportul Comisiilor juridice isi insuseste cererea de revocare formulata de liderii Coalitiei si o transmit catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului”, a spus Iulia Scantei.

Deputatul PSD Nicusor Halici a sustinut, in timpul acordarii votului, ca motivul real al revocarii este cel al posibilitatii atacarii ordonantelor Guvernului.

Halici a apreciat, in timpul dezbaterilor, ca sedinta a fost una a unei „instante de inchizitie”, iar senatorul PSD Laura Fulgeanu-Moagher a calificat sedinta „ilegal constituita”, „o executie politica”.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzatiile din cererea de revocare si a precizat ca, daca nu ar fi fost invitata doar cu o ora inainte de inceperea sedintei, ar fi adus documente care sa sustina activitatea institutiei.

Ea a subliniat ca hotararea Parlamentului prin care rapoartele Avocatului Poporului au fost respinse nu a fost publicata in Monitorul Oficial, dar Iulia Scantei a atras atentia ca hotararea privind aceste rapoartele de respingere nu se publica in Monitor.

Renate Weber a mai spus ca nu a prezentat rapoarte tematice Parlamentului pentru ca nu exista „o obligatie legala” in acest sens, doar daca Parlamentul le cere, Legislativul nesolicitandu-le.

Intrebata daca are ce sa isi reproseze dupa mandatul pe care l-a indeplinit ca Avocat al Poporului, Weber a raspuns: „Nu. Chiar nu! Ba mai erau vreo doua lucruri pe care as mai fi putut sa le fac… Chiar ma duc acasa, ma privesc in oglinda si cred ca am functionat cu demnitate in aceasta functie. E adevarat, pentru mine, drepturile si libertatile sunt ceva sfant si nu o sa abdic niciodata de la ele, ca nu am facut asta niciodata in viata mea. Si nu ma refer la drepturile si libertatile mele, ci ale celorlalti”.

In solicitarea de revocare din functie a Avocatul Poporului formulata de PNL, USR si UDMR se arata ca Renate Weber a actionat cu depasirea competentelor legale, avand drept consecinta nerespectarea legii de organizare si functionare a institutiei si a Constitutiei.

Cele trei partide din coalitie reclama faptul ca Renate Weber nu a transmis Parlamentului si Guvernului raportul special si recomandarile privind problemele de sistem constatate in cazul crimelor de la Caracal, incalcand atributia prevazuta la articolul 5 din legea de functionare, si nu si-a indeplinit, prin activitatea derulata in 2020, rolul si obligatiile legale in domeniul apararii, protectiei si promovarii drepturilor copilului.

Senatorii si deputatii au respins, marti, in sedinta comuna, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului. Renate Weber a fost numita in functie in iullie 2019. (V.E.)

Leave a Reply