Fostul trezorier al PSD merge la inchisoare! Mircea Draghici va sta 5 ani dupa gratii, dupa ce a cheltuit aproape 400.000 de euro din banii partidului pentru a-si cumpara o casa

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la termenul de azi, printr-o sentinta definitiva, ca Mircea Draghici, fost deputat si trezorier al PSD in perioada liderului maxim Liviu Dragnea, sa execute 5 ani de inchisoare. “Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatul Draghici Mircea Gheorghe impotriva sentintei penale nr. 414 din data de 15 octombrie 2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 1983/1/2019”, se mentioneaza in minuta completului de 5 judecatori.


Instanta a decis si confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Draghici.

Draghici, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Liviu Dragnea, aflat si el dupa gratii, a fost trimis in judecata de DNA pentru ca a folosit subventiile primite de partid din bani publici pentru a-si cumpara o casa.

Draghici a demisionat din PSD la inceputul anului 2020 dupa aparitia dosarului penal.

Pe 25 iulie 2019, Mircea Draghici, la data faptelor trezorier al PSD, a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate si delapidare (2 fapte)

Conform DNA, in perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Draghici, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judetul Ilfov.

Cu acesti bani, Draghici a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

„In acest sens, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, inculpatul, impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii. In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid).

Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni.

In realitate, spune DNA, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

„Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia inculpatul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.

Intr-un alt context, in aceeasi calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii. Concret, data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018”, se mentioneaza in rechizitoriul DNA. (V.E.)
Leave a Reply