Studentii nevaccinati de la UMF Cluj-Napoca, acces restrictionat la cursurile festive pentru promotia 2021. “Sunt discriminati de catre conducerea institutiei!”, atrage atentia Liga Studentilor Iasi

Liga Studentilor (LS IASI) critica Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca pentru decizia arbitrara de a restrictiona accesul absolventilor nevaccinati impotriva Covid-19 la cursurile festive pentru promotia 2021 si solicita institutiei sa permita accesul acestora la manifestarile organizate macar pe baza de test antigen rapid sau de teste rapide pe baza de proba din saliva, decizia universitatii fiind mult mai restrictiva decat prevederile HG 636/2021 care reglementeaza in prezent conditiile de organizare a evenimentelor pe parcursul starii de alerta.


Totodata, Liga Studentilor critica atitudinea reprezentantilor alesi ai studentilor in structurile de conducere si a organizatiilor studentesti din UMF Cluj care au sustinut decizia institutiei de invatamant in loc sa se lupte pentru reprezentarea drepturilor si intereselor legitime ale tuturor studentilor.

Reprezentantii UMF Cluj au refuzat sa puna la dispozitia proaspatilor absolventi deciziile Consiliului de Administratie prin care s-a decis modalitatea de organizare a cursurilor festive, sustinand ca restrictionarea accesului absolventilor nevaccinati a fost decisa de Prefectura Cluj si de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Cluj.

In urma repetatelor verificari telefonice realizate atat de Liga Studentilor (LS IASI), cat si de absolventi ai promotiei 2021, cele doua institutii au negat ca s-ar fi luat vreo decizie la nivelul acestora, sustinand ca decizia de a nu permite accesul studentilor nevaccinati apartine exclusiv conducerii UMF Cluj-Napoca, asta in timp ce normele prevazute prin HG 636/2021 – anexa 3 pentru organizarea evenimentelor pe parcursul starii de alerta prevad in mod expres ca accesul se realizeaza pe baza de vaccin, test PCR sau test antigen.

„Studentii din UMF Cluj-Napoca ne-au contactat in mod repetat cu privire la faptul ca sunt discriminati de catre conducerea institutiei si ca li se ia bucuria de a participa la cursul festiv de la ciclul de studii absolvit. Din pacate, reprezentantii lor alesi i-au ignorat, desi normele legale in vigoare prevad in mod clar posibilitatea ca persoanele nevaccinate sa poata intra pe baza de teste la evenimentele mari, desi in Romania vaccinarea impotriva covid-19 nu este obligatorie, fiind un act pur voluntar, fiind totodata interzisa de lege conditionarea in vreun fel a cetatenilor de realizarea unei proceduri medicale. Reprezentarea drepturilor si intereselor legitime ale studentilor nu presupune o dictatura a majoritatii asupra minoritatii protejate de drepturile fundamentale garantate de Constitutie”, a declarat Matei Pieca, purtator de cuvant al Ligii Studentilor Iasi. (I.P.)

Leave a Reply