Sase spitale din Timis, finantate de Consiliul Judetean cu peste 300.000 euro. “Achizitia de aparatura medicala noua este o povara financiara grea pentru autoritatile locale”, spune presedintele CJT, Alin Nica

Aparatura noua pentru spitalele din judet cu bani nerambursabili de la Consiliul Judetean Timis. Sase unitati sanitare, orasenesti si municipale, vor primi in total 317.000 euro pentru achizitia de echipamente medicale noi. Vorbim aici de spitale din Jimbolia, Lugoj, Faget, Sannicolau Mare, Timisoara si Deta.


De exemplu, acestea au solicitat finantare pentru achizitionarea unui ecograf obstetrica-ginecologie, a unei instalatii de radiologie mobila full digitala (pentru neonatologie), sau a unei mese electrice de operatie. De asemenea, unitatile sanitare au propus cumpararea unor citoscoape flexibile, electrocardiografe, defibrilatoare sau electrocautere.

Sumele alocate in cadrul schemei de minimis sunt dupa cum urmeaza:

  • Spitalul Orasenesc „Dr. Karl Diel” Jimbolia” – 233.000 lei
  • Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj – 275.000 lei
  • Spitalul Orasenesc Faget – 233.906
  • Spitalul Orasenesc Sannicolau Mare – 327.045 lei
  • Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara – 275.055 lei
  • Spitalul Orasenesc Deta – 198.940 lei

„Venim si in acest an in sprijinul spitalelor din judet, avand in vedere ca achizitia de aparatura medicala noua este o povara financiara greu de dus de autoritatile locale. Calitatea actului medical va creste, iar timisenii nu vor trebui sa se deplaseze pentru orice investigatie la Timisoara. Toata lumea are de castigat. Serviciile medicale de calitate sunt esentiale pentru orice comunitate.

Mai sunt multe de facut in aceasta directie, dar suntem pe drumul cel bun. Daca luam in calcul toate investitiile derulate de Consiliul Judetean in prezent, vom avea parte de un salt calitativ major in sectorul serviciilor medicale in doar cativa ani”, spune presedintele CJ, Alin Nica.

Derularea schemei de minimis a inceput in anul 2019, cand a fost acordat un sprijin de 1.428.412 lei. In 2020 s-au acordat finantari in valoare de 2.804.261 lei, urmand ca in acest an sa se acorde pentru toate cele sase spitale publice locale suma de 1.542.946 lei, peste 317.000 euro.

Trebuie mentionat ca suma totala a ajutoarelor de minimis acordate pe parcursul unei perioade de trei ani fiscali, inclusiv cel in curs, fie din surse ale statului sau ale autoritatilor locale, fie din surse comunitare, nu poate depasi pragul de 200.000 euro pentru fiecare solicitant.

Spitalele publice vor inainta Consiliului Judetean Timis documente justificative, conform Ghidului aprobat, pentru cheltuielile efectuate din sumele alocate, iar decontarea se va realiza pe baza de acte doveditoare. Termenul limita de decont este 30.11.2021. In situatia in care se constata ca banii nu au fost utilizati conform scopului pentru care au fost acordati sau/si conform prevederile legale, acestia vor fi recuperati de catre finantator.

Schema de minimis este singura modalitate legala prin care Consiliul Judetean poate finanta unitatile sanitare municipale si orasenesti, in grija directa a acestuia aflandu-se doar Spitalul Judetean din Timisoara. (Consiliul Judetean Timis – Birou Comunicare)

Leave a Reply