Picturile celor mai importanti artisti sarbi, pe simezele Muzeului National de Arta din Timisoara. La vernisaj si-a anuntat prezenta si ministrul Culturii si Informatiei din Serbia

Muzeul National de Arta din Timisoara gazduieste, de luni, 26  iulie 2021, expozitia de pictura ”Fenomene Europene in Colectia Galeriei Matica srpska” din Novi Sad. Vernisajul expozitiei va avea loc in aceeasi zi, de la ora 18, iar evenimentul cultural reprezinta primul rod al colaborarii dintre cele doua muzee si anticipeaza sirul de manifestari din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad, in 2022, respectiv Timisoara, in 2023.


Lucrarile sunt operele mai multor artisti sarbi din diferite generatii, incepand cu mijlocul secolului al XVIII-lea si ajungand in contemporaneitate. Cum e si firesc, tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice si mesajele pe care le transmit cuprind o paleta foarte larga, oferind o nesperata sinteza a intregii perioade.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrari din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la cate un concept din motto-ul ales pentru expozitie: libertate, mostenire, progres si diversitate.

Intregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, in viziunea curatorilor, expresia pregnanta a culturii europene.

Libertatea e vazuta in relatie cu lupta pentru independenta, mostenirea recapituleaza mituri si simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este vazut drept consecinta directa a iluminismului si optiunii pentru rationalitate in timp ce diversitatea reprezinta incununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lectia la care aspira intregul fenomen al capitalelor culturale europene.

Organizarea expozitiei in cadrul Muzeului National de Arta din Timisoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu, precum si a suportului logistic oferit de catre Consiliul Judetean Timis.

La vernisaj vor participa personalitati de marca ale vietii politice si culturale romanesti si sarbesti: Maia Gojcovici, ministrul Culturii si Informatiei de la Belgrad (foto), dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, director al Galeriei Matica srpska, respectiv Iulia Popovici, secretar de stat in Ministerul Culturii din Romania, si Alin Nica, presedinte al Consiliului Judetean Timis.

Expozitia va ramane pe simeze pana in 15 septembrie 2021, putand – si meritand – a fi admirata de marti pana duminica, intre orele 10-18. Nu ratati intalnirea cu pilonii de baza ai identitatii europene, asa cum au fost ei imaginati in pictura artistilor sarbi. (I.P.)

Leave a Reply