Investitie de peste 6 milioane de euro la Aeroportul International Timisoara! Noul terminal Sosiri Externe, dat in folosinta, de astazi

Aeroportul International “Traian Vuia” din Timisoara (AIT) a dat in folosinta, de joi, noul terminal Sosiri Externe pentru pasageri, dupa finalizarea primei etape a proiectului de investitii al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, cu finantare partiala din fonduri europene nerambursabile.


Proiectul a demarat in februarie 2019, iar cea de-a doua etapa vizeaza realizarea terminalului Plecari externe.

Valoarea totala a investitiei este de 30.349.000 lei (cu TVA), din care 13.273.000 lei reprezinta fonduri europene nerambursabile, 2.342.000 lei vin de la bugetul de stat, iar 14.733.000 lei din fondurile proprii ale Aeroportului Timisoara, se arata intr-un comunicat semnat de generalul Dorel Gradinaru, directorul Aeroportului International Timisoara.

Noul terminal are o suprafata construita de 4.383 metri patrati, este prevazut cu patru porti de sosire si poate deservi simultan un flux de 540 de pasageri (trei curse) si va permite o crestere a traficului aerian de persoane la aproximativ 3.000.000 de pasageri pe an. Terminalul este dotat cu 10 puncte de control ale politiei de frontiera, trei puncte de control vamal si o zona de procesare a bagajelor in suprafata de 200 metri patrati. Terminalul dispune si de alte facilitati si utilitati specifice.

Potrivit unei anunt al ministrului Transporturilor, Catalin Drula, tot joi a fost semnat contractul pentru constructia unui terminal nou de Plecari Externe, o investitie de 184,4 milioane de lei, care este prevazuta a se finaliza la sfarsitul anului 2023.

“S-a deschis noul terminal Sosiri Externe la Aeroportul Timisoara. La ora 13:35, a aterizat prima cursa aeriana la noul terminal de Sosiri Externe al Aeroportului Timisoara. Fara panglici – doar un gest de normalitate la finalul unui proiect de investitii de 30 de milioane de lei. De astazi, durata de asteptare pentru intrarea in tara prin Aeroportul din Timisoara se va reduce la jumatate. Vor putea fi procesate trei curse in acelasi timp, adica aproximativ 540 de pasageri”, a scris Drula.

Potrivit sursei citate, dupa ce traficul aerian isi va reveni din contextul epidemiei COVID-19, pe aeroportul din Timisoara ar putea tranzita chiar si trei milioane de pasageri pe an.

“Tot astazi am semnat si contractul pentru constructia unui terminal nou de Plecari Externe. Va avea o suprafata de 8.000 mp si va fi dotat cu 18 ghisee de check-in si 6 posturi pentru controlul Politiei de Frontiera. Tot in numar de 6 vor fi portile automate pentru scanarea documentelor biometrice. Valoarea totala a acestui proiect este de 184,4 milioane de lei, iar termenul preconizat pentru finalizare este finalul anului 2023”, a mai adaugat ministrul Transporturilor. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply