Actorii Teatrului National din Timisoara, prezenti la Festivalul National de Teatru cu spectacolul Rinocerii, de Eugene Ionesco (P)

Teatrul National din Timisoara intra in Festivalul National de Teatru, editia a XXXI-a, cu spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco. Criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki si Claudiu Groza, directorii artistici ai FNT, au inclus spectacolul semnat de Gábor Tompa in sectiunea dedicata „creatorilor canonici din regia romaneasca”, dupa cum afirma acesta din urma in argumentarea selectiei spectacolelor.


FNT 2021 va avea loc in perioada 6 – 14 noiembrie, fiind al doilea an in care spectacolele nu vor fi prezentate fizic, pe scenele festivalului.

Astfel, spectacolele selectionate vor fi programate in aceasta perioada si jucate in spatiile proprii, cu sau fara public in sala, in functie de scenariul epidemiologic din localitati, si vor fi prezentate online, in transmisiune directa, sub sigla FNT.

„Rinocerii” este un spectacol modern, puternic, major, bazat pe unul dintre cele mai  importante titluri ale dramaturgiei universale, pe aceasta demonstratie de geniu a lui Eugène Ionesco despre resorturile dictaturii si, totodata, este un raspuns al spiritului uman la „rinocerizare”, la modalitatile in care ideologiile agresive ale oricaror timpuri provoaca societatii modificari de structura, riscand sa o transforme intr-o masa nediferentiata, brutala, atotdistrugatoare.

Distributia ii reuneste pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Ioana Iacob, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Roberta Popa, Ana Maria Pandele Andone, Catalin Ursu, Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgabaia, Claudiu Patcau, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa si Judit Reinhardt.

Gábor Tompa este secondat in conceptul sau regizoral de celebrul scenograf Helmut Stürmer, nominalizat, pentru decorurile acestui spectacol, la Premiul UNITER pentru scenografie; echipa de creatie este completata de scenografa Carmencita Brojboiu, creatoarea costumelor, compozitorul Vasile Sirli, coregraful Florin Fieroiu si video designerul Sebastian Hamburger. (I.P.)

Leave a Reply