Cu detinutii la SCOALA! Penitenciarul Timisoara a pregatit sali de clasa pentru alfabetizarea a 151 de persoane, atat in ciclul primar, cat si secundar

Penitenciarul Timisoara a inclus la cursurile de instruire scolara prin programul A doua sansa nu mai putin de 151 de persoane private de libertate, aflate in custodia unitatii de detentie.


“Includerea persoanelor private de libertate la cursurile de instruire scolara reprezinta o prioritate in interventia recuperativa, astfel incat administratia Penitenciarului Timisoara a luat toate masurile care se impun in vederea asigurarii dreptului detinutilor la invatamant, tinand cont de contextul epidemiologic actual”, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara, comisarul de politie penitenciara Ramona Bana.

Programul este structurat pe doua niveluri: A doua sansa – invatamant primar unde sunt inscrisi 32 de detinuti si A doua sansa – invatamant secundar inferior unde sunt inscrisi 119 de detinuti – acesta din urma avand si o componenta de pregatire profesionala.

Programul este aplicabil persoanelor care se afla in executarea unei pedepse privative de libertate, care nu au urmat sau nu au finalizat invatamantul primar si gimnazial.

In anul scolar 2021-2022, procesul de invatamant este asigurat de cadrele didactice de la Centrul Scolar pentru educatie incluziva “Constantin Pufan” Timisoara – pentru invatamantul primar si cadrele didactice de la Centrul Scolar pentru educatie incluziva “Constantin Paunescu Recas” – pentru invatamantul secundar inferior.

Si acest an scolar se va derula, cel putin raportat la primul semestru, in contextul nefavorabil al pandemiei care a afectat intreaga planeta. Modalitatea de desfasurare a cursurilor scolare este stabilita in colaborare cu unitatile de invatamant partenere si institutiile din comunitate care au in domeniul de competenta prevenirea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2 si tine cont de prevederile planurilor de masuri pentru sistemul penitenciar.

Administratia Penitenciarului Timisoara a pregatit corespunzator spatiile pentru desfasurarea activitatilor de instruire scolara (inclusiv in sistem online), punand la dispozitia elevilor si profesorilor opt sali de clasa, 2 biblioteci, dar si rechizitele necesare fiecaruia dintre elevi.

Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, in urma promovarii unui an scolar, persoanele private de libertate beneficiaza de 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar si 50 de credite.

Scolarizarea constituie una din conditiile de baza ale recuperarii persoanelor care executa sanctiuni privative de libertate, prin faptul ca urmareste transmiterea unor valori fundamentale, contribuie la formarea de deprinderi si atitudini prosociale si prin acestea, la reintegrarea ulterioara in comunitate. Un demers educational eficient poate fi conceput doar in prezenta activitatii didactice, in cadrul acesteia persoanele private de libertate avand posibilitatea de a-si realiza aspiratiile si nevoile de dezvoltare care sa le permita o mai buna reintegrare in societate. (I.P.)

Leave a Reply