Inca o RESTRICTIE. Masca de protectie devine obligatorie pe strada in localitatile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie

Ministrul Sanatatii si ministrul Afacerilor Interne au emis ordinul comun privind obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice deschise, in localitatile in care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Ordinul intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Persoanele care desfasoara activitati, inclusiv sportive, in mod individual sau impreuna cu persoanele cu care locuiesc, sunt exceptate.


“Cseke Attila, ministrul interimar al Sanatatii si Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sanatatii si al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS-CoV-2 pe durata starii de alerta.

Conform documentului, in localitatile in care incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in toate spatiile publice deschise.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice deschise, persoanele care desfasoara activitati, inclusiv sportive, in mod individual sau impreuna cu persoanele cu care locuiesc.

Alte exceptii se pot stabili, la propunerea directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin hotarari ale comitetelor judetene, respectiv al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.”

Autoritatile au dat si cateva exemple despre situatiile in care masca nu este obligatorie:

„Intr-o localitate unde rata incidentei este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoana care circula singura sau cu persoane cu care locuieste impreuna, intr-un spatiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportiva, activitate in parc, pe strada, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie sa poarte masca.

Atunci cand interactioneaza cu altcineva decat cu persoane cu care locuieste impreuna, nu se mai considera activitate in mod individual si trebuie sa poarte masca.

Mentionam ca ramane, in continuare, in vigoare obligativitatea purtarii mastii de protectie in locurile aglomerate indiferent de rata incidentei in localitate: ex: targuri, balciuri, talciocuri, piete, statii pentru transport in comun etc.”

Documentul se va publica astazi in Monitorul Oficial al Romaniei. (G.G.)

 

Leave a Reply