Israelul a reusit sa invinga valul patru al pandemiei de Covid doar intr-o luna. “Este o realizare incredibila!”, a jubilat premierul Naftali Bennett

Oficialii de la Ierusalim vad deja victoria in lupta cu valul patru. Numarul de noi infectari au scazut cu 80 la suta, fata de varful din septembrie. Iar cazurile grave s-au injumatatit.


Cum a reusit Israelul sa obtina rezultate atat de rapide impotriva valului patru? Prin doza booster, certificatul verde si purtarea obligatorie a mastii. Nu a fost impusa carantina si nici nu a fost inchisa economia, insa 5,7 milioane de israelieni – dintr-o populatie totala de circa 8,5 milioane – au primit doua doze de vaccin. Iar doua treimi dintre ei au facut si boosterul (doza a treia).

„Au fost obligativitatea purtarii mastii, certificatele verzi, certificatele de vaccin, testarea masiva cu teste antigen si PCR. Dar, fara indoiala, factorul care a avut cel mai mare impact la scaderea valului Delta a fost campania masiva de vaccinare cu doza booster”,  a explicat Ran Balicer, seful comisiei de experti a guvernului.

„Suntem deja pe finalul valului Delta si asta fara o zi de inchidere, este o realizare incredibila”, a jubilat premierul Naftali Bennett.

Guvernul a evitat carantina generala, care a fost aplicata in timpul valurilor anterioare. Aceasta masura extrema a fost evitata deoarece populatia a respectat celelalte restrictii. Executivul a numit aceasta strategie „Sa invatam sa traim cu COVID”.

Informatiile stranse pana acum au aratat ca doza trei a scazut capacitatea de raspandire a virusului la toate categoriile de varsta. Iar aceasta injectie suplimentara ar urma sa ofere protectie pentru mai mult timp.

„Putem sa vedem ca oamenii care nu sunt vaccinati sunt mai bolnavi, tinerii vin aici foarte bolnavi”, a declarat Yael Haviv-Yadid, sefa ATI de la Centrul Medical Sheba, confirmand o realitate verificata deja in mai multe tari, inclusiv in Romania.

Unul dintre virusologii de top ai Israelului se asteapta ca tara sa aiba acum 6-8 luni de liniste, adica va fi prevenita raspandirea de noi variante. Oficialii de la Ierusalim spera ca si alte tari vor invata din aceasta lectie. (G.G.)

Leave a Reply