Restrictie SUSPENDATA! Tribunalul Suceava elimina obligatia impusa studentilor de a prezenta certificatul verde pentru a avea acces in spatiile universitare sau in caminele studentesti

Tribunalul Suceava a suspendat, la cererea Ligii Studentilor (LS IASI) si a cinci studenti ai Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures (UMFST), deciziile institutiei de invatamant prin care aceasta a conditionat accesul studentilor la activitatea didactica si in caminele universitatii de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boala.


Practic, din momentul de fata, studentii pot din nou participa fizic la activitatile didactice si pot beneficia de locurile de cazare din camine fara absolut nicio constrangere legata de prezentarea vreunei dovezi de vaccinare, testare sau trecere prin boala.

Cererea a vizat suspendarea a patru acte normative prin care s-au impus conditionarile expuse anterior. Fiind puse in discutie, prevederile recentei HG 1130/2021 nu se aplica in ceea ce priveste conditionarea accesului in spatiile universitare sau in caminele studentesti de certificatul verde.

Liga Studentilor (LS IASI) pune in vedere UMFST sa informeze toate cadrele didactice si intregul personal administrativ de decizia Tribunalului Iasi si avertizeaza ca la orice incalcare a hotararii instantei si a dreptului studentilor de a nu fi conditionati in niciun fel vor fi sesizate organele abilitate.

Totodata, Liga Studentilor (LS IASI) solicita public demisia de onoare a conducerii Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) pentru faptul ca au sustinut deciziile universitatii, depunand o adresa in acest sens la dosarul cauzei, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studentii nedreptatiti de catre UMFST.

De asemenea, reprezentantii Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) au amenintat la inceputul anului universitar studentii care protestau impotriva restrictiilor si conditionarilor impuse si au pornit impotriva acestora o campanie de bullying pe retelele de socializare si pe grupurile interne de discutii, mai multi studenti fiind determinati sa ii dea in judecata pe asa-zisii „reprezentanti” in structurile de conducere ale UMFST care le-au adresat colegilor lor expresii injurioase, jignitoare, de natura sa aduca atingere imaginii, onoarei si demnitatii umane. La unele camine studentesti s-au afisat liste cu studentii nevaccinati cu scop de „umilire publica” (public shaming). 

De asemenea, Liga Studentilor (LS IASI) mentioneaza faptul ca asa-zisa „recunoastere” formala a unei organizatii studentesti de catre o universitate nu are nicio baza legala si nu este de natura sa infranga in vreun fel dreptul studentilor de a se adresa instantelor de judecata in vederea recunoasterii drepturilor si intereselor lor legitime. Pretentia UMFST ca toti studentii ar trebui sa se supuna deciziilor Ligii Studentilor din Targu Mures (LSTGM) si a reprezentantilor alesi in structurile de conducere ale institutiei reprezinta un abuz grav.

In instanta, UMFST a mintit, afirmand ca doar 5 studenti ai universitatii se opun restrictiilor impuse de universitate. In realitate, cel putin 207 studenti au semnat olograf o petitie prin care au cerut conducerii UMFST sa isi revoce hotararile.

Decizia, pe scurt, poate fi consultata aici: http://infodosar.curteadeapelsuceava.ro/Detalii_Dosar.aspx?id=3978%2f86%2f2021&idinstanta=86.

Hotararea nu este definitiva, insa este executorie de drept si isi produce efectele din momentul pronuntarii instantei. Pe durata suspendarii, UMFST nu poate emite nicio alta decizie cu continut identic sau similar, prin care sa conditioneze in vreun fel accesul studentilor.

Documentatia din dosar a fost realizata de departamentul juridic din cadrul Ligii Studentilor (LS IASI), cu sprijinul Tuca Zbarcea si Asociatii si al doamnei avocat Diana Lucaciu (Baroul Bucuresti) care i-a reprezentat pe studenti, dorind cu aceasta ocazie sa le aducem multumirile noastre si ale studentilor pentru eforturile depuse.

„In momentul de fata, UMFST trebuia deja sa puna in aplicare hotararea instantei si sa nu mai conditioneze in niciul fel accesul studentilor. Indemnam studentii sa ramana pe pozitii si sa nu cedeze in fata ignorantei si relei-vointe a conducerii universitatii, care refuza sa o puna in aplicare. Orice act de opozitie din partea vreunui cadru didactic va fi raportat organelor abilitate si sanctionat pe cale de consecinta.

Salutam decizia instantei care reprezinta un veritabil precedent judiciar si ii asiguram pe toti cei afectati ca vom dispune de toate resursele intelectuale si materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotarare definitiva de anulare, fiind atenti in acelasi timp si la rezolvarea celorlalte probleme cu care se confrunta studentii UMFST, in vederea asigurarii reprezentarii lor reale, concrete si nediscriminatorii” a declarat Matei Pieca, vicepresedinte si purtator de cuvant Liga Studentilor. (I.P.)

Leave a Reply