Judecator de tribunal sanctionat de CSM cu retrogradarea in functie! Magistratul urmeaza sa-si desfasoare activitatea la o judecatorie

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta de miercuri, 3 noiembrie, sa admita actiunile disciplinare formulate de Inspectia Judiciara la adresa unui judecator de tribunal si sa-l sanctioneze cu retrogradarea din functie, acesta fiind trimis sa-si desfasoare activitatea la o judecatorie din apropierea Capitalei. Oricum, o sanctiune mult mai blanda decat excluderea din magistratura.


Judecatorul Gabriel Adrian Simionescu, de la Tribunalul Bucuresti, a fost sanctionat cu retrogradarea din gradul profesionat de tribunal la gradul profesional de judecatorie, urmand sa paraseasca cea mai mare instanta din tara pentru a activa la Judecatoria Buftea. Hotararea CSM poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Magistratul a fost sanctionat pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si lit. r) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor” si „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. Potrivit unor surse din justitie, magistratului Gabriel Adrian Simionescu i s-a imputat si faptul ca unele dosare au fost blocate, zeci de termene, in faza de camera peliminara.

Admite actiunile disciplinare conexate formulate de Inspectia Judiciara impotriva domnului Simionescu Gabriel Adrian, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti. In baza art.100 lit.d1 ) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Simionescu Gabriel Adrian – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, sanctiunea disciplinara constand in „retrogradarea din gradul profesional de tribunal in gradul profesional de judecatorie” si continuarea activitatii in cadrul Judecatoriei Buftea pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii domnului Simionescu Gabriel Adrian – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti a sanctiunii disciplinare constand in „diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 1 an” pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare“, se mentioneaza in decizia Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara. (G.I.)

Leave a Reply