Vestele Galbene din Paris isi exprima solidaritatea cu Timisoara si ataca pietele financiare. „Speculatorii fac parte din consiliile de administratie ale producatorilor si distribuitorilor de energie si au puterea de a-i santaja in orice moment”

Declaratie Gilets Jaunes Constituants 93 (Vestele Galbene 93) si a grupului #josgreendeal


Franta, La Défense, Joi, 4 noiembrie 2021

Suntem aici pentru a denunta crima impotriva populatiei pe care o reprezinta cresterea arbitrara a preturilor si pentru a lupta pentru solutii.

Ne aflam in fata Euronext, din La Défense, centru nevralgic al bursei europene. Astazi, nebunia speculativa internationala la care liderii nostri ne supun vietile ataca totul, inclusiv alimentele si energia. Ca urmare, viata devine din ce in ce mai scumpa. Trebuie sa aratam efectele, dar sa combatem cauzele.

EFECTELE

Efectele dramatice se vad in Romania, care cunoaste o varianta mai distructiva a aceluiasi sistem. Ne exprimam solidaritatea cu locuitorii orasului Timisoara, aflati saptamana trecuta in pragul unei crize umanitare in urma opririi sistemului de termoficare si ii invitam sa opuna o rezistenta rationala impotriva dusmanului comun: oligarhia financiara. Sa nu uitam ca mandria lor este de a fi lansat revolutia din ’89. De data aceasta, ne vom confrunta cu o noua prabusire de sistem, dar va fi vorba despre intregul sistem economic si financiar european. Trebuie sa inventam unul nou.

In aparenta, economia Timisoarei este infloritoare, deoarece companiile occidentale au ales sa se instaleze acolo pentru a face economii, profitand de forta de munca calificata si ieftina, dar sistemul de incalzire se prabuseste sub greutatea datoriilor. Logica pietei este implacabila: distribuitorul de gaze E.ON, o fosta companie romaneasca cumparata de germanii de la E.ON, a taiat marti, 26 octombrie, gazul care alimenta sistemul de incalzire pentru spitale, maternitati, scoli si 56.000 de locuinte, desi temperaturile sunt aproape de 0 grade Celsius.

CAUZELE

De unde provin aceste datorii ale retelei de termoficare din Romania? Aceleasi mecanisme decise de UE sunt cele care actioneaza in toata Europa si care elimina pe cei mai fragili:

  1. Este vorba de politica Uniunii Europene numita “Green Deal”. Este o politica de razboi impotriva celor saraci si o politica de depopulare. Aceasta se aplica prin intermediul drepturilor de emisii de carbon, pe care companiile din productie trebuie sa le plateasca peste tot in Europa pentru emisiile de carbon pe care le genereaza. In Franta o vedem si in factura de electricitate, prin intermediul taxei pe energia verde. Razboiul impotriva saracilor va fi in curand vizibil prin taxele pe centralele noastre pe gaz, interzicerea masinilor vechi ale oamenilor saraci si razboiul impotriva locuintelor de categoria G ale saracilor. Tarile din Europa de Est platesc un pret foarte ridicat pentru aceste taxe ecologice, deoarece sistemul lor energetic depinde in mare masura de carbune. Daca anul trecut o tona de CO2 emisa a costat 30 de euro, in 2021 costa peste 60 de euro. Daca nu le puteti plati, sunteti amendat si falimentat.
  2. O alta cauza a cresterii preturilor este atacul asupra monopolului de stat in domeniul energiei, intreprins de Uniunea Europeana. Daca Franta a salvat pana acum EDF, companie de stat puternica, este o mare exceptie si asta datorita principiilor Consiliului National al Rezistentei, care, speram, sunt inca vii. Monopolul de stat in domeniul energiei a fost una dintre masurile antifasciste ale CNR aplicate dupa ’45. (“alungarea marilor feudalitati economice si financiare de la conducerea economiei”).

Acest principiu este atacat de UE: a trebuit sa ciopartim intreprinderile de stat si sa le deschidem gigantilor financiari. Blackrock, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, este actionar in aproape toate marile companii energetice din Europa.

Speculatorii fac parte din consiliile de administratie ale producatorilor si distribuitorilor de energie si au puterea de a-i santaja in orice moment. Aceasta logica este implacabila: companiile noastre energetice istorice, pe care statele le-au construit cu mari eforturi pentru a furniza un serviciu esential pentru populatie, au devenit ele insele niste capcauni in cautare de profit financiar.

Cateva exemple: Engie, fosta GDF, care isi are sediul in La Défense: 5% din actiunile sale sunt detinute de Blackrock. Engie este prezenta pe toate continentele si a cumparat companii romanesti. ENEL, grupul italian este activ din Panama pana in Mexic si Romania (5,5% Blackrock); la fel si E.ON, grupul german (aproape 5% Blackrock) etc. Toate acestea sunt legate de inalta finanta.

  1. O a treia cauza, cea mai importanta problema, este reprezentata de piete. Este vorba despre oameni care stau in fata unui computer si cumpara ieftin si vand scump. Acelasi produs isi schimba proprietarul de mai multe ori, fara nicio legatura cu realitatea. Imediat ce pretul gazelor a crescut in urma scumpirii certificatelor de carbon, speculatorii s-au pus la treaba si au facut sa creasca pretul si mai mult.

Acesta este graficul masei monetare la un moment dat.

Acesta este miezul problemei: acesti bani nu se duc in industrie, in infrastructura, ci in calculatoarele speculatorilo.

Sa ne intoarcem la cazul Timisoarei. Primaria s-a trezit ca negociaza zilnic pretul gazului pe piata. Plata este in avans si nu are un contract pe termen lung, la fel ca si alte orase. Primarii o spun: in cazul Timisoarei, pretul gazelor este de cinci ori mai mare, pentru orasul Arad, care este vecin, pretul este de 8 ori mai mare. Situatia este generalizata: multe orase ar putea ramane fara incalzire urbana. Aceasta este logica implacabila a pietei! Primarul Timisoarei, domnul Fritz, a declarat: “Nu pot sa suspend legile pietei!”. Dar exact asta ar trebui sa ceara de la un guvern demn de acest nume. Cu toate acestea, guvernul plafoneaza preturile, adica instituie o compensatie, o masura care nu abordeaza cauzele.

Cetateni, patrioti atasati de tarile noastre, in estul si vestul Europei, suntem victime ale aceluiasi sistem: este o dictatura a pietelor financiare.

Nimeni nu este imun la inflatia cu care ne confruntam in toata Europa: aici, in Franta, pretul gazului, al motorinei, al benzinei si al materialelor de constructii este, de asemenea, in crestere. Energia electrica va fi plafonata doar pana in 2023, dupa alegeri. Dupa aceea, vom fi expusi la efectul yoyo al pietelor. Politica pseudo-verde a UE impune drepturi de emisie de carbon, razboiul impotriva locuintelor si masinilor oamenilor saraci.

SOLUTIILE

In fata prabusirii industriilor noastre, a infrastructurii si a nivelului de trai, trebuie sa abordam cauzele si:

  • sa punem capat impotentei statului prin eliminarea interdictiei de a emite credite pentru dezvoltarea economiei. Statul trebuie sa devina un stat strateg si sa aiba libertatea de a genera credite pentru reindustrializare.

  • energia nu este o marfa ca oricare alta. Daca pretul gazelor, de exemplu, trebuie negociat cu alte tari, acesta nu ar mai trebui sa varieze la fiecare ora. Trebuie privilegiate contractele stabile, pe termen lung.

  • nebunia financiara a BCE trebuie oprita: aceasta pompeaza bani fictivi in beneficiul speculatorilor, ceea ce genereaza bula imobiliara, bula energetica si bula materiilor prime.

  • sa punem capat politicii pseudo-ecologiste a UE, Green Deal, care falimenteaza in mod deliberat termocentralele si industria grea prin intermediul schemei de comercializare a emisiilor de carbon. Aceasta politica trebuie inlocuita cu o politica de amenajare a teritoriului si de reindustrializare bazata pe cele mai bune tehnologii, cu fluxuri energetice dense.

REZISTENTA IN LUME

Sa nu uitam: noi suntem majoritatea! Pentru a alimenta mobilizarea noastra, sa ne uitam la ceea ce se intampla in lume. Suntem de partea majoritatii tarilor in curs de dezvoltare. In jurul COP26, a summitului pentru clima, care are loc la Glasgow, s-au ridicat mai multe voci.

Presedintele Ugandei a criticat politica de ecologizare, in timp ce presedintele Nigeriei, Muhhamadu Buhari, a scris un text pentru Newsweek: “Nimeni nu are dreptul de a refuza progresul continentului nostru”, si a afirmat ca Africa trebuie sa fie capabila sa dezvolte sursele de energie care pot sustine populatia actuala si viitoare, in special energia nucleara, « o sursa care poate furniza un flux constant de electricitate pe care sa se bazeze un progres economic durabil ». Rusia, India si China, care reprezinta o treime din populatia lumii, s-au opus, de asemenea, in felul lor, agendei ecologice a COP26 – fie si numai prin absenta lui Vladimir Putin si Xi Jinping la Glasgow.

Pentru a ne intoarce mai aproape de noi, sa amintim ca energeticienii si minerii polonezi vor demonstra pe 6 noiembrie, la ora 12.00, in fata reprezentantei Comisiei Europene din Varsovia. Acestia doresc sa asigure suveranitatea energetica a tarii (70% carbune) cu carbune polonez si se opun inchiderii minei Turow, ordonata de Curtea Europeana de Justitie. Polonia trebuie sa plateasca 500.000 de euro pe zi pentru refuzul de a se supune acestei decizii. Noi ii sustinem!

Aceasta criza este, dupa cea din 1989, o noua oportunitate de a schimba sistemul, sa nu o ratam! Sa le reamintim timisorenilor ca orasul lor a fost la originea revolutiei din ’89, ca a fost primul oras din Europa cu o retea publica de iluminat electric (1884). Sa aprindem lumina! Luptati alaturi de noi pentru a iesi din aceasta dictatura financiara!” (I.P.)

Pagina facebook Gilets Jaunes Constituants https://www.facebook.com/Gilets-Jaunes-Constituants-du-93-2062914970672211

Grupul facebook #josgreendeal https://www.facebook.com/groups/245012130744960 / contact alexandra.bellea@gmail.com

Leave a Reply