Apar primele tensiuni in noul guvern USL! „Masurile economice propuse de PSD tin de egalitarism, de comunism”, spune prim-vicepresedintele PNL

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, tulbura apele negocierilor pentru formarea unui nou guvern USL, declarand, astazi, ca masurile economice propuse de PSD in negocierile pentru formarea unui nou guvern „tin de egalitarism”, care „tin de comunism”. Acesta spune ca trebuie „sa avem grija de nevoiasi, dar sa sprijinim mediul de afaceri”.


„Impactul bugetar al tuturor masurilor pe care PSD le-a propus este undeva la 26 de miliarde de lei. Astazi nu exista acesti bani. In schimb, am anuntat o crestere de pensie initiala de 7%, care era indexarea din 1 ianuarie. Putem, fara sa dam peste cap bugetul, sa mergem spre 10-11%, dar nu stiu daca de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie. Cert este ca se va putea discuta despre asta.

Interesanta este si propunerea cu Ministerul Familiei. Am cerut un minister special pentru Diaspora, pentru ca avem 6 milioane de romani in afara granitelor si consider ca nu este neaparat treaba Ministerului de Externe, sa se ocupe special de aceste chestiuni.

Sunt discutii legate de cota unica la care PNL nu are cum sa renunte, pentru ca asta este folosofia noastra economico-bugetara. Cei de la PSD au anuntat cota progresiva. La fel, chestiuni care tin de egalitarism. Sunt chestiuni ideologice.

Trebuie vazut, chestiunile de egalitarism tin de o alta perioada, tin de comunism, noi trebuie sa gandim extrem de clar, sa avem grija de nevoiasi, dar sa sprijinim mediul de afaceri.

Trebuie sa continuam Masura 2 si 3. Trebuie sa revenim la Masura 3, care a fost blocata de fostul ministru Nasui, pentru ca acolo erau 29.000 de firme care urmau sa primeasca 150.000 de euro ajutor pentru perioada COVID”, a declarat Rares Bogdan, la Parlament.

Presedintele PNL Florin Citu a declarat, miercuri, dupa prima zi de negociere pe programul de guvernare cu PSD, ca liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, masura propusa de social democrati. De asemenea, Citu spune ca PNL este de acord cu cresterea de pensii, salarii si alocatii, dar toate aceste majorari trebuie sa fie facute in contextul deficitului bugetar.

Vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, ca social-democratii au propus unele masuri pentru cresterea veniturilor statului. Una dintre acestea ar fi „taxarea luxului”, despre care Grindeanu spune ca e o intentie si nu o impunere in negocierile cu PNL privind programul de guvernare la capitolul economie.

„Ne dorim sa crestem salariul minim de la 1 ianuarie, sa marim pensia minima de la 800 la 1000 de lei, sa marim cu 11% punctul de pensie iar alocatiile sa fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate in perioada urmatoare pentru a creste veniturile statului”, a spus Sorin Grindeanu. (Mara Ion)

Leave a Reply