Inspectorii ANAF cercetati pentru luare de mita si-au recunoscut faptele si au „negociat” cu procurorii DNA pedepse de cate 3 ani de inchisoare

Doi inspectori din cadrul ANAF – Administratia Judeana a Finantelor Publice Constanta, cercetati sub control judiciar pentru luare de mita, au decis sa recunoasca faptele penale comise si sa accepte acordul de recunoastere a vinovatiei propus de procurorii DNA, care va trebui validat de catre instantele de judecata.


In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 18 octombrie 2021, inculpatul Busu Mihai, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins pentru sine si pentru colegul sau Anagnoste Stere, sume de bani cuprinse intre de 4.000 si 5.000 lei, de la administratorul unei societati comerciale (martor in cauza).

Concret, banii respectivi ar fi fost pretinsi pentru ca, in urma controlului fiscal pe care il realizau cei doi inspectori, acestia sa formuleze concluzii care sa nu determine declansarea unui control de fond la societatea omului de afaceri.

In acelasi context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, in plicuri distincte, cate 4.000 lei de fiecare, moment in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

In prezenta avocatilor, cei doi inculpati au declarat expres ca recunosc comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani si interzicerea pe o perioada de doi ani, de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dosarele de urmarire penala privind pe inculpatii Busu Mihai si Anagnoste Stere impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Constanta. (V.E.)

Leave a Reply