Averi din certificate de vaccinare false! Aproape 150.000 de euro, suma gasita de procurori in urma perchezitiilor la membrii „retelei” de vaccinare de la Vama Petea

Retineri in cea mai mare ancheta de vaccinare la chiuveta de pana acum. Doua asistente medicale si doi registratori de la centrul de vaccinare din Petea vor sta dupa gratii cel putin 24 de ore. Anchetatorii au descoperit o adevarata avere in casele suspectilor, la perchezitii: peste 140 de mii de euro, bani facuti dupa ce ar fi falsificat mii de adeverinte de vaccinare. Tariful era intre 250 si 300 de euro.


Patru persoane au fost retinute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar de coruptie privind eliberarea de certificate false de vaccinare anti-COVID, a informat miercuri DNA.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au efectuat marti perchezitii domiciliare in 13 locatii, situate pe raza judetelor Bihor si Satu Mare, din care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu ziua de marti, a Danielei-Ioana Hoblea, asistenta medicala in cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilies si Horea Buriceanu, registratori in cadrul Centrului de vaccinare Petea, pentru luare de mita, fals intelectual si fals informatic, toate in forma continuata, dar si Voichita-Camelia Sim, asistent medical in cadrul Directiei de Sanatate Bihor si o persoana fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita, complicitate la fals intelectual si complicitate la fals informatic, toate in forma continuata.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonante ca, in cursul acestui an, suspectii Daniela Hoblea, asistenta medicala, Marc Ilies si Horea Buriceanu, registratori medicali, ar fi pretins si primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 250 si 300 de euro, de la persoanele care doreau sa obtina adeverinte de vaccinare si certificat digital european COVID, fara sa le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

“Persoanele interesate ar fi apelat la suspectii mentionati, de obicei prin intermediul unor persoane de incredere ale acestora din urma. Intre persoanele care ar fi intermediat legatura dintre cei patru suspecti din centrul de vaccinare Petea si cei interesati de obtinerea certificatelor false ar fi fost Voichita-Camelia Sim, asistent medical la Directia de Sanatate Bihor. In schimbul banilor, suspectii ar fi incarcat in Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care in realitate nu primisera doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberata adeverinta de vaccinare si, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, se precizeaza in comunicatul citat de Agerpres.

DNA spune ca mijloacele de proba au relevat existenta a doua moduri de actiune: unul este acela in care persoana interesata s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, insa doza de vaccin nu ii era administrata efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela in care persoana interesata nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinta de vaccinare in schimbul sumei de bani solicitate.

In aceasta a doua situatie, arata anchetatorii, persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicatii telefonice ce permit transmiterea de fisiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspectilor Daniela Hoblea, Marc Ilies si Horea Buriceanu, in vederea introducerii datelor in RENV si a generarii adeverintei de vaccinare.

“Apoi, adeverintele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predarii acestora catre persoanele interesate, incasa si sumele de bani cu titlu de mita. Ulterior, intermediarii s-ar fi intalnit periodic cu suspectii Hoblea Daniela, Ilies Marc si Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu aceasta ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisa persoanelor intermediare pentru ‘serviciile’ lor”, mai explica DNA.

Astfel de adeverinte de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecti decat in anumite ture in care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atentie activitatii lor, mentioneaza procurorii.

DNA informeaza ca la perchezitiile desfasurate in cursul zilei de marti au fost gasite sume de bani totalizand 127.000 de euro, 75.000 de lei si 1.000 de lire sterline, iar in cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane. (V.E.)

Leave a Reply