O avocata si un politist, control judiciar pentru 60 de zile! Spaga de 10.000 de euro pentru ca politistii de la Economic sa opreasca actiunile de control la doua firme

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Galati au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data 25 noiembrie 2021, fata de inculpata Balan Luiza Blenda, avocat suspendat in cadrul Baroului Braila, acuzata de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.


In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 7 octombrie 2021, inculpata Balan Luiza Glenda ar fi promis unei persoane ca ii va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofiteri cu functii de conducere la nivelul judetului/ municipiului Braila ca, in virtutea atributiilor si autoritatii lor profesionale, sa dispuna atat incetarea continuarii actiunilor de control la doua societati comerciale, cat si restituirea sumelor de bani si a marfurilor ridicate de politie cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi ingreunat atat desfasurarea cercetarilor cat si completarea materialului probator intr-un dosar penal.

In aceeasi cauza este cercetat sub control judiciar si inculpatul Prioteasa Stefan-Laurentiu, ofiter de politie, sef al Sectiei 1 Politie Rurala Braila, pentru ca ar fi avertizat o persoana, administrator a celor doua societati comerciale, asupra unor controale si a unei perchezitii pe care politia urma sa le faca la societatile respective.

Potrivit unui comunicat al DNA, din 12 noiembrie a.c., informatiile nedestinate publicitatii ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 05 octombrie si 26 octombrie 2021, cu ocazia a trei intalniri consecutive (care s-au desfasurat fie in apropierea unuia dintre spatiile comerciale detinute de persoana beneficiara a informatiilor, fie in interiorul autoturismului apartinand ofiterului de politie in cauza).

In toate cele trei situatii, inculpatul ar fi avertizat persoana respectiva despre controale ale politiei planificate pentru ziua urmatoare.

La intalnirea din data de 05 octombrie 2021, inculpatul Prioteasa Stefan-Laurentiu i-ar fi adus la cunostinta persoanei interesate ca in dimineata zilei urmatoare, urma sa fi efectuata o perchezitie la un punct de lucru al societatii administrate de respectiva persoana, informatie cu caracter confidential pe care ofiterul de politie o detinea in virtutea atributiilor lui de serviciu. Demersul politistului ar fi ingreunat atat desfasurarea cercetarilor cat si completarea materialului probator intr-un dosar penal aflat pe rolul Parchetul de pe langa Judecatoria Braila.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpata Balan Luiza Glenda trebuie sa respecte o serie de obligatii intre care sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului si sa nu se apropie si sa nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, asa cum sunt mentionate in ordonanta procurorilor.

In caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, avocata Balan Luiza Glenda este avertizata ca masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. (V.E.)

Leave a Reply