Pelerinaj la Pestera Sfantului Andrei! Mii de credinciosi au marsaluit prin ploaie, aproape 5 kilometri, pentru a participa la slujba oficiata de IPS Teodosie

Mii de pelerini au participat, astazi, la slujba religioasa oficiata de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, alaturi de un sobor de preoti si calugari, cu ocazia celebrarii praznicului Sfantului Apostol Andrei, la manastirea ce-i poarta numele, in localitatea Ion Corvin, din judetul Constanta, unde se afla Pestera Sfantului Andrei.


“Sfantul Apostol Andrei este parintele nostru spiritual, este primul care a venit aici si a propovaduit Cuvantul si ne-a nascut prin Sfanta Evanghelie.  El l-a chemat apoi pe Sfantul Filip, care a stat aici 20 ani. Sfantul Andrei este cel trimis de Dumnezeu prin sorti, astfel ca avem aici 2 apostol din 12. Sfantul Andrei ne-a nascut la aceasta viata noua, ne-a daruit sa-i fim ai lui Hristos”, a explicat IPS Teodosie, cu cateva zile inainte de evenimentul religios, cand i-a chemat la pelerinaj pe toti credinciosii din tara, inclusiv pe presedinte si pe premier.

Din localitatea Ion Corvin pana la pestera sunt aproximativ 5 kilometri, distanta pe care oamenii au parcurs-o pe jos, in ciuda vremii nefavorabile. In zona au fost 4 grade Celsius si a plouat neincetat ore in sir.

Unii au venit cu masinile personale, iar altii cu autocarele, iar jandarmii si politistii din filtrele rutiere au avut grija ca vehiculele sa fie lasate la intrarea in localitate. Toate masinile cu locuri multiple au fost controlate de politisti pentru a se constata daca este vorba despre un grup sau despre o familie numeroasă. In conditiile in care turistii nu au avut unde parca masinile, le-au lasat pe marginea drumului, iar traficul a fost blocat cu totul.

Au fost cozi kilometrice de autovehicule, sute de masini cu mii de oameni care au stat la coada de la DN, de la rascruce, pana la manastire. La intrarea in localitatea Ion Corvin au fost dislocati 30 de politisti si 200 de jandarmi, care au efectuat controlul pelerinilor.

Din informatiile oferite de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, au fost oprite 3 autocare si 9 microbuze, intrucat turismul religios in grup a fost interzis, tocmai pentru a se evita aglomerarea si incalcarea restrictiilor pandemice. Amenzile au fost aplicate soferilor sau organizatorilor curselor speciale. In zona slujbei, locul a fost ingradit si a fost permis accesul a doar 600 de persoane, apoi accesul a fost restrictionat. Deplasarea spre pestera s-a facut pe trasee prestabilite.

Nu a lispit nici in acest an romanul care a ales sa-si arate credinta prin aducerea unei cruci in brate, pana la manastire.

“Nimeni nu poate interzice dreptul la credinta, autoritatile doar faciliteaza desfasurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simt”, a declarat prefectul Constantei, Silviu Cosa.

In urma cu un an, accesul la slujba de la Manastirea Pestera Sfântului Apostol Andrei a persoanelor din afara localitatii Ion Corvin a fost restrictionat, insa masura a fost contestata de catre Arhiepiscopia Tomisului, dar si de mai multi credinciosi veniti din alte localitati, care nu au respectat dispozitiile autoritatilor, fiind aplicate si amenzi. (E.T.)

Leave a Reply