Traditiile banatene specifice sarbatorilor de iarna, in Parcul Craciunului de la Muzeul Satului Timisoara. VEZI programul colindelor si al concertelor de muzica populara (P)

Obiceiuri pe care cele mai fermecatoare povesti de Craciun le amintesc, cantece si jocuri banatene ce aprind sufletele patimasilor, renumiti solisti ai folclorului, tineri artisti talentati si colinde stravechi: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis insufleteste cu cele mai frumoase daruri artistice atmosfera de sarbatori a primului Parc de Craciun din vestul tarii, finantat de Consiliul Judetean Timis si organizat in spatiul generos al Muzeului Satului Banatean, la Timisoara.


Spectacole si concerte, patinoar, carusel, trenulet si masinute pentru copii, colinde, cantece si dansuri traditionale, demonstratii de virtuozitate culinara, toate acestea sunt ingrediente pentru sarbatori magice, intr-un festival in premiera.

Duminica, 5 decembrie 2021, de la ora 18,15, Ansamblul Profesionist Banatul va aduce pe scena mare a Muzeului Satului Banatean folclor autentic, jocuri traditionale si artisti faimosi: Ciprian Roman, Cristian Fodor, Carmen Popovici Dumbrava si Petrica Miulescu Irimica. Orchestra Ansamblului Banatul va fi condusa de dirijorul Sebastian Rosca,  coregrafia este creatia maestrilor Brandusa si Nicolae Stanescu.

Tabloul sarbatorilor de iarna va fi intregit de ansambluri si formatii artistice din Voiteg, Comlosu Mare si Sannicolau Mare. Spectacolul va fi prezentat de Daniela Bacila.

Elevii Scolii de Arte din Timisoara vor colinda si vor incanta publicul la Muzeul Satului Banatean in data de 12.12. 2021, de la ora 18,15, alaturi de foarte indragiti interpreti banateni: Adrian, Oana si Raluca Stanca si Stana Stepanescu. Banatul autentic, asa cum ”traieste” in amintirile noastre si in povestile bunicilor nostri, va starni bucurie si emotie celor prezenti la acest eveniment generos, pentru toate varstele. Ansambluri si formatii folclorice din Gavojdia, Checea si Ghiroda aduc laolalta colindatori din judetul Timis.

In 19 decembrie, de la ora 18,15 Ansamblul Profesionist Banatul si invitatii sai, Ramona si Georgiana Vita, Nicu Novac, Bogdan Toma si Colindatorii din Tara Padurenilor, restaureaza cu delicata minutie, in Parcul Craciunului de la Muzeul Satului Banatean, atmosfera colindelor de altadata si a traditiilor de Craciun.

Momente coregrafice, cum ar fi ”Zvoanele” sau ”Fata banateana”, care poarta semnatura inconfundabila a cuplului Brandusa si Nicolae Stanescu, vor da farmec spectacolului. Prezinta Felicia Stoian, dirijor: Sebastian Rosca. Din judetul Timis vor sosi pe scena Muzeului Satului Banatean colindatori: din Giarmata, Cheveres, Nitchidorf si Ansamblul ”Junii Timisului.”

Parcul Craciunului va fi deschis de marti pana duminica, intre orele 11 – 21, pana in 23 decembrie 2021, mai putin in zilele de luni. Aleea comerciantilor asteapta amatorii de cumparaturi, de la ora 17, in timpul saptamanii, si de la ora 15, sambata si duminica. Patinoarul, caruselul, trenuletul si masinutele tamponabile vor fi gratuite si accesibile de marti pana duminica, intre orele 11 – 21.

Programul complet al evenimentului poate fi gasit pe www.parculcraciunului.ro.

Intrarea este libera si se face doar in baza certificatului verde, conform legislatiei in vigoare. Finantat de Consiliul Judetean Timis, Parcul Craciunului este o sarbatoare a comunitatii timisene la care si-au adus aportul sase institutii de cultura: Muzeul National al Banatului, Muzeul National de Arta Timisoara, Muzeul Satului Banatean Timisoara, Teatrul pentru Copii si Tineret „Merlin”, Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis, impreuna cu Biblioteca Judeteana Timis „Sorin Titel”. In eveniment este implicata si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului, alaturi de Centrul Multifunctional Bastion si Biroul de Cultura al Consiliului Judetean Timis.

Va asteptam cu drag si prietenie sa ne bucuram impreuna de atmosfera Parcului de Craciun de la Muzeul Satului Banatean! (I.P.)

Leave a Reply