Arhiepiscopul Tomisului a sfintit agheasma de Boboteaza, urcat pe o cisterna. “Pentru mine nu este un efort sa urc pe cisterne, dar trebuie apa pentru tot poporul”

IPS Teodosie s-a urcat si anul acesta pe cisterne cu apa pentru a sfinti agheasma pentru Boboteaza, sarbatoarea de joi. Apa sfintita va fi pusa apoi in 150.000 de sticle care vor fi impartite credinciosilor care vor participa la manifestarea religioasa din Portul Tomis.


„Pentru mine nu este un efort sa urc pe cisterne, dar unii se mai mira de ce urc. Trebuie apa pentru tot poporul. In mod canonic, Liturghia cuprinde si aghiasma”, a spus IPS Teodosie la finalul slujbei, potrivit Constanta 100%.

Slujba de sfintire a fost transmisa live, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului. 

Dupa cele doua slujbe de sfintire a apei de miercuri, joi, IPS Teodosie va oficia tot doua slujbe, una in Portul Tomis, unde sunt asteptati circa 20.000 de credinciosi si in localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca in apa marii si a lacului Siutghiol cate trei cruci.

Despre riscul raspandirii noului coronavirus in cazul aglomeratiei de Boboteaza, IPS Teodosie a afirmat ca apa sfintita nu infecteaza.

„Daca vedeti ca oamenii se mai inghesuie, aceasta este evlavia, ravna sa ajungem, sa nu ramanem fara apa. Este obsesia omului ca atunci cand doreste ceva foarte mult se grabeste sa ajunga cat mai repede, nu interpretati ca o lipsa de civilizatie sau de altceva aceasta imbulzeala. Si este tocmai ravna, si in jurul mantuitorului se imbulzeau oamenii si niciodata nu a facut ordine. Dar din imbulzeala el ii remarca pe cei cu credinta, ca pe femeia cu scurgere de sange. (…)

Agheasma nu infecteaza, nu e periculoasa. Nici sfanta impartasanie, nici agheasma nu infecteaza si noi nu avem o rata ridicata a infectarilor. De aceea, daca anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 cati au fost acolo de Boboteaza, nici anul acesta nu vom avea. Si chiar datele procurorilor arata ca nimeni nu s-a infectat nici la Sfantul Andrei, nici la Boboteaza”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea se va desfasura, conform acestuia, ca de obicei, cu care trase de boi si magari.

„Vom pleca din fata Catedralei in ziua de 6, la ora 11,20, 11,25, ca-i mai lung drumul putin, pana acolo in Portul Tomis. Pana colo vor fi cantari si citiri si acolo vom face slujba propriu-zisa. Care cu boi, cu magari vor merge apoi prin oras, vor sfinti orasul si, iata, speram sa ajunga la cat mai multi aceasta apa sfintita, care si-o doresc oamenii ca pe un leac pentru sufletul lor si pentru trup. Pentru ca agheasma ajuta fiintei noastre, integral”, a declarat IPS Teodosie.

La manifestarile de Boboteaza sunt asteptate 20.000 de persoane.

„Daca anul trecut au fost 10.000, speram sa vina anul asta 20.000. Dumnezeu sa le ajute sa vina cat mai multi, noi nu ii numaram, vin ei singuri, chemati de credinta care ii aduce stiind ca vin sa ia ceva de folos pentru tot anul si pentru intreaga lor faptura si pentru suflet si pentru trup. (…) Sigur, vom avea si cruce de gheata. (…) Pe data de 5 voi incepe slujba la 17,15 la catedrala, ca pana la 19,30 cel tarziu sa fiu in pridvor sa sfintim apa, vor avea acolo peste 100.000 de litri de apa. S-o sfintim toata odata si apoi sa se umple sticlele cu apa sfintita, pentru a fi duse in Portul Tomis si a fi distribuite cu ajutorul jandarmeriei care tine ordinea. Si le multumesc jandarmilor si politistilor cand fac acest mare bine, aceasta sa faca mereu, dar sa nu mai dea amenzi”, a mai spus IPS Teodosie. (E.T.)

Leave a Reply