Un politist de la IPJ Constanta, cercetat disciplinar dupa ce a anuntat ca nu va aplica amenzi cetatenilor pentru nepurtarea mastii de protectie

Un politist din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Constanta refuza sa aplice sanctiuni pentru nepurtarea mastii de protectie, dupa ce obligativitatea purtarii mastii pe strada a fost instituita din nou, din 8 ianuarie.


„Eu, unul, indiferent de orice dispozitie data de sefii ierarhici, nu voi controla si nu voi sanctiona niciun cetatean roman privind autenticitatea mastii purtate. NU am pregatire de specialitate, nu exista baza legala in fisa postului meu, NU am pregatire medicala de specialitate”, a spus politistul, care este agent sef principal de Politie in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Constanta pe Facebook.

Dupa ce i-au vazut postarea, superiorii sai au decis sa demareze o ancheta interna.

„La data de 10 ianuarie a.c., la nivelul institutiei noastre au fost demarate verificari prin Biroul Control Intern”. Demersurile reprezentantilor IPJ au fost facute in urma unor sesizari scrie ziarul local ReplicaOnline.

Ministrul de interne a spus in urma cu cateva zile ca cei care poarta masca textila risca sa fie amendati cu pana la 2.500 de lei.

Intrebat cum vor fi verificate mastile si care vor fi indicatiile pentru agenti, Lucian Bode a precizat ca „nu este nevoie de indicatii, ci de lege”.

„Cata vreme hotararea CNSU si Hotararea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine in completarea celor doua, politisii si jandarmii, cei care verifica respectarea acestor masuri, trebuie sa aiba fundament legea, nu indicatiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate si de logica” si i-a sfatuit pe politisti sa refuze sa controleze conformitatea mastilor de protectie.

„Pe toata durata pandemiei, profesia de politist a fost cea mai versatila. De la intentia ministrului Vela de a imparti Lumina sfanta de catre politisti, identificarea si transportarea celor care sunt surprinsi in afara locuintei unde trebuiau sa fie carantinati si pana la noile sarcini de a verifica mastile de protectie, ne asteptam ca, in curand, guvernantii sa ii puna pe politisti sa efectueze teste PCR, sa consulte persoane care prezinta simptome sau, de ce nu, sa efectueze operatii pe creier acolo unde nu exista chirurgi. Viitorul ne apartine!”, au transmis reprezentantii Europol. (I.P.)

Leave a Reply