Esec de proportii al procurorilor DIICOT intr-un dosar de contrabanda cu peste 1600 de file! Achitari definitive pentru 20 de inculpati, printre care interlopul zis „Copilu” si manelista „Printesa Ardealului”

Judecatorii Curtii de Apel Suceava au desfiintat ancheta intr-unul dintre cele mai mari dosare de contrabanda care s-a aflat pe rolul instantelor din Romania, in ultimii 10 ani, cu peste 1700 de file si 60 de acte materiale, la care procurorii DIICOT Suceava au lucrat aproape 7 ani. Magistratii bucovineni s-au dovedit neiertatori cu colegii de la parchetul antimafia si au anulat toata munca in acest dosar de contrabanda cu tigari, in care, instanta de fond, Tribunalul Suceava, pronuntase condamnari care insumau peste 25 de ani de inchisoare.


Aproape jumatate din cuantumul pedepselor primite in dosarul 2644/86/2017 a fost „decontata” de celebrul interlop Constantin Nistor, zis „Copilu”, din orasul Vicov de Sus (foto, dreapta) – care, pe vremuri, a facut legea strazii si in Timisoara – condamnat la aproape 11 ani de inchisoare.

Doar ca in apel lucrurile s-au schimbat, iar judecatorii au decis ca procurorii nu au dovedit vinovatia pentru niciunul dintre cei 20 de inculpati trimisi in judecata. Nici contrabanda – pentru care autoritatile statului, prin Directia Regionala Vamale Iasi, s-a constituit parte civila cu suma de 6 milioane de lei -, nici constituire de grup infractional organizat, nici asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.

Astfel, la termenul din 13 ianuarie, procurorii DIICOT au suferit una dintre cele mai mari umilinte profesionale din ultimii ani: toti inculpatii au fost achitati, inclusiv liderul informal „Copilu”, urmand ca statul sa-si recupereze prejudiciul pe cale civila.

De altfel, masinile sechestrate de procurori in timpul anchetei, printre care si un Chrysler Voyager apartinand lui Constantin Nistor, au fost mentinute in custodia statului, urmand sa fie recuperate de proprietari in cazul in care, in termen de 30 de zile, partile pagubite, inclusiv ANAF, nu vor initia procese civile de recuperare a prejudiciului.

Printre cei care pot spune ca au invins sistemul se afla Roxana Dana Rotar, cantareata de manele, cunoscuta drept „Printesa Ardealului”, din Deva, Constantin Nistor, zis „Copilu”, din Vicovu de Sus, dar si George Tarita, zis „Cusu”, din Vicovu de Jos, cele mai notorii nume din dosarul din care s-a ales praful. Trebuie amintit si Paul Iova, zis „Ion Petrisor” (foto, stanga), cunoscut pentru ca organiza la nivel national concursul „Miss Piranda”, condamnat, in prima instanta, la 6 ani de inchisoare, care n-a mai apucat sa se bucure de aceasta achitare de rasunet, pentru ca, anul trecut, a fost rapus de Covid.

Avocatul care i-a reprezentat pe toti cei patru, Laurian Ostaficiuc, a declarat ca se astepta la un astfel de verdict. ”Solutia este conforma cu realitatile din dosar, cu probatoriul administrat si cu situatia vizand succesiunea de legi penale in timp. Curtea de Apel Suceava a constatat in mod firesc lipsa unui probatoriu in ceea ce priveste demonstrarea vinovatiei inculpatilor”.

Procurorii DIICOT au aratat in rechizitoriul, deja desfiintat, ca, pe fondul crizei economice si in conditiile majorarii accizelor, fenomenul de contrabanda cu produsele din tutun aduse din Ucraina, specific zonei de nord-est, a luat amploare.

Primele date ale anchetatorilor despre gruparea bucuresteana din jurul lui Paul Iova, care in timp si-a racolat membri din judetul Suceava (zonele Radauti, Vicov si Falticeni cu precadere), sunt inca din anul 2006. Membrii gruparii au avut, au descris procurorii, marele avantaj de a fi cunoscatori ai limbii ucrainene, ceea ce le-a inlesnit foarte mult activitatea infractionala.

„Gruparile de criminalitate organizata specializate in contrabanda cu tigarete se circumscriu, pe raza judetelor Suceava si Botosani, prin componenta transnationala, cu segmente bine structurate din fostul spatiu sovietic, pe latura de furnizare si trecere frauduloasa a frontierei de stat in legatura cu segmente bine structurate de pe teritoriul national, pe latura de receptie sau preluare prin trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscatoare deopotriva a limbilor romana si ucraineana”, se mai arata in rechizitoriul care, de doua zile, nu mai reprezinta decat un test profesional la care, din nefericire, procurorii DIICOT nu au luat nota de trecere… (V.E.)

Leave a Reply