Haos pe „piata” restrictiilor din Europa! In timp ce Marea Britanie se relaxeaza si renunta la certificatul de vaccinare, Franta tocmai inaspreste legislatia pandemica si introduce pasaportul de vaccinare

Certificatul de vaccinare introdus in Marea Britanie inainte de Craciun, doar pentru cluburi si evenimente majore, va fi, cel mai probabil, desfiintat, pe 26 ianuarie, cand guvernul va revizui reglementarile anti-Covid, anunta cotidianul italian Corriere della Sera.


Conform ziarului italian, se va renunta inclusiv la indicatia de a lucra de acasa, purtarea mastilor in spatii inchise fiind singura cerinta care va mai ramane. Asta, in conditiile in care mastile de exterior nu au fost niciodata impuse in Marea Britanie, in nicio etapa a pandemiei.

Intr-o tara in care cartile de identitate nu exista, fiind considerate o incalcare a libertatii individuale, si in care nu se cere legitimarea nici macar atunci cand se merge la vot, ideea unui certificat de acces la activitatile zilnice a aparut intotdeauna socanta, astfel incat o astfel de decizie poate fi de inteles.

Revenirea guvernului este justificata de datele pozitive care sosesc pe frontul pandemiei: exista „semne incurajatoare”, a spus ministrul Sanatatii britanic, Sajid Javid, ca infectiile sunt in scadere si ca sistemul de sanatate rezista impactului variantei Omicron.

„In acest val nu am observat o crestere a numarului de pacienti la terapie intensiva si sunt semne ca ritmul internarilor incepe sa incetineasca”. Ieri, noile cazuri au scazut sub 120.000, iar numarul celor internati pentru Covid a scazut la 16.700.

In timp ce Marea Britanie renunta la certificatul verde, Senatul Frantei tocmai a aprobat, in cursul noptii de 12/13 ianuarie, inasprirea restrictiilor pentru persoanele nevaccinate impotriva COVID-19, inclusiv introducerea pasaportului de vaccinare.

Senatorii au dat unda verde, cu 249 de voturi pentru si 63 impotriva, prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate sa nu mai aiba acces in restaurante, spatii culturale, trenuri pe distante lungi si curse aeriene.

Pana acum, nevaccinatii puteau prezenta un test negativ la coronavirus. Cei care si-au facut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar daca prezinta un test negativ. Senatul a respins insa introducerea de sanctiuni mai aspre si regula care obliga restaurantele sa verifice identitatea clientilor, parlamentarii considerand ca astfel de controale sunt doar in responsabilitatea politiei.

Pe viitor, cei care s-au infectat si s-au vindecat de Covid-19 vor fi eligibili pentru un pasaport de vaccinare, ce permite acces neingradit la facilitati si evenimente. Numarul de infectari cu coronavirus a crescut accelerat in ultimele saptamani in Franta, unde varianta Omicron este acum dominanta. Miercuri au fost raportate aproape 361.719 de cazuri noi si 246 de decese in spitale. (G.G.)

Leave a Reply