CJ Timis reziliaza contractul cu firma care modernizeaza drumul dintre Dumbravita si Giarmata, dupa ce in ultimele luni a penalizat-o cu 4.000 lei / zi

Consiliul Judetean Timis a transmis o notificare de reziliere a contractului catre firma care largeste la patru benzi drumul dintre Timisoara si Autostrada Vestului prin Dumbravita si Giarmata.


Motivul rezilierii contractului este lipsa noii Garantii de Buna Executie pentru asigurarea realizarii obligatiilor asumate prin Acordul contractual, in conditiile in care Garantia de Buna Executie initiala constand intr-o polita emisa de City Insurance si-a pierdut valabilitatea deoarece societatea de asigurare se afla in faliment.

In data de 26 noiembrie 2021, CJ Timis a notificat constructorul ca are la dispozitie 30 de zile sa faca dovada noii Garantii de Buna Executie, iar acesta nu s-a conformat deoarece nicio institutie de profil nu si-a asumat emiterea unui instrument de garantare care sa corespunda cerintelor.

In absenta unei Garantii de Buna Executie, Consiliul Judetean Timis nu ar fi putut face nicio plata catre constructor, iar de-a lungul anului 2021 – CJT a constatat ca activitatea acestuia este strans dependenta de fluxul numerar venit din partea beneficiarului. Relatiile contractuale dintre CJ Timis si constructor vor inceta la data de 3 februarie 2022, la 15 zile de la notificarea de reziliere.

In continuare, CJ Timis va demara o achizitie pentru servicii de expertizare, care sa investigheze si confirme stadiul si calitatea executiei de pana acum, pentru a stabili status-quo de unde va prelua constructorul care va finaliza lucrarile. Daca pregatirile vor decurge conform asteptarilor, la sfarsitul lunii iunie 2022, santierul ar putea avea un constructor nou.

Am incercat sa mobilizam constructorul, insa, din pacate, acesta este depasit de situatie. Am evitat cat am putut rezilierea deoarece exista un risc al pierderii finantarii europene, dar nu putem trece cu vederea intarzierile de pe santier si faptul ca a batut pasul pe loc chiar si dupa ultimatumul primit in toamna tarzie a lui 2021. Noi am mostenit firma si conditiile contractuale de la fosta administratie.

Ca sa evitam, pe viitor, astfel de probleme si neintelegeri in executie, asiguram atat cetatenii cat si firmele care se inscriu la licitatie ca vom fi foarte precisi in formularea cerintelor.

Conform Programului Operational Regional, ultimele plati pentru executia proiectului se vor putea efectua in luna decembrie 2023. In momentul de fata stim ca suntem semnificativ in intarziere, dar nu avem un tablou foarte exact al situatiei deoarece constructorul a refuzat in mod repetat sa actualizeze graficul de lucrari. Pentru acest lucru a primit penalitati de 4.000 lei/zi de-a lungul ultimelor luni”, a spus Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Problemele intampinate in proiectul de modernizarea a DJ691 au fost accentuate de faptul ca Primaria Timisoara a refuzat in repetate randuri procedura de predare a stalpilor si a retelelor de alimentare pentru troleibuze, astfel incat constructorul sa fi avut posibilitatea de a lucra la largirea drumului judetean pe raza comunei Dumbravita. (Consiliul Judetean Timis)

Leave a Reply