Parlamentarii USR de Timis il sustin pe Dominic Fritz si solicita Guvernului bani pentru incalzirea Timisoarei. „Niciun furnizor de gaz nu mai doreste continuarea colaborarii cu Colterm!”

Parlamentarii USR de Timis, Catalin Drula, Raoul Trifan, Nicu Falcoi si Daniel Toda, atrag atentia Guvernului Romaniei si presedintilor celor doua partide la putere, Florin Citu si Marcel Ciolacu, ca adoptarea ordonantei privind preturile la energie pentru CET-uri, in forma actuala, va avea ca efect intreruperea furnizarii de agent termic catre populatia conectata la sistemele centralizate.


Proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 118/2021, publicat pe site-ul ministerului Energiei, prevede ca diferenta intre pretul de achizitie si pretul plafonat de 250 lei/MWh va fi compensat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

In urma discutiilor cu compania Colterm si cu furnizori de energie din piata a rezultat ca niciun furnizor de gaz nu mai doreste continuarea furnizarii catre clientiii de tip SACET pentru ca nu doresc sa se expuna riscului de a nu recupera, in timp, de la bugetul de stat diferenta de pret a gazelor naturale furnizate, aceasta situatie fiind valabila pentru intreaga tara.

Parlamentarii USR de Timis sustin propunerile de imbunatatire a proiectului de ordonanta transmise de compania Colterm catre Ministerul Energiei care sunt urmatoarele:  

  • Precizarea expresa a unui interval de timp/termen clar stabilit in care diferenta de pret la gazele naturale va fi compensata de la bugetul de stat. Propunerea este de 15 zile lucratoare sau in intervalul de scadenta emis de furnizor;

  • in cazul in care furnizorii de energie termica in sistem centralizat nu pot incheia contracte de furnizare gaze naturale cu furnizori de pe piata libera, statul roman, prin companiile de stat furnizoare/producatoare de gaze naturale va asigura necesarul de gaze naturale pentru producerea energiei termice in sezonul de iarna 2021-2022 in conditiile articolului mentionat mai sus.

Parlamentarii USR fac un apel catre colegii din Timis de la PSD si PNL sa sustina si ei propunerile Colterm in beneficiul timisorenilor bransati la sistemul de incalzire centralizat si sa pledeze pentru sprijinul Guvernului, pentru alocarea de urgenta de fonduri pentru SACET-uri pentru primele luni ale anului. (Comunicat USR Timis)

Leave a Reply