Nationalismul extremist din Romania, in ascensiune! AUR-ul lui George Simion a ajuns pe locul doi in preferintele electoratului, inaintea PNL si a USR

AUR creste in sondaje, partidul lui George Simion ajungand la 20,6%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat in ianuarie. Cu acest scor AUR se claseaza pe locul doi in topul preferintelor electoratului, dupa PSD care inregistreaza totusi o usoara scadere in prima luna a lui 2022.


Astfel, social-democratii sunt creditati cu o intentie de vot de 34,3% fata de 36% in decembrie.

Potrivit INSCOP, si PNL e in scadere, avand in ianuarie o intentie de vot de 16,6% fata de 17% in luna precedenta. USR inregistreaza in schimb o usoara crestere, de la 12,1% la 12,5%.

Care sunt explicatiile directorului INSCOP, Remus Stefureac, vizavi de aceste modificari in preferintele electoratului:

  1. Certurile dintre partidele coalitiei aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afecteaza in mod direct intentia de vot. Deocamdata impactul este controlabil, dar problema risca sa devina o amenintare majora daca relatia dintre PSD si PNL nu se va armoniza si cele doua partide nu vin cu solutii in locul disputelor politice. Dupa catastrofala criza politica de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor sa auda de certuri politice si nu vor avea niciun pic de rabdare si niciun gram de toleranta pentru partidele care le vor provoca.
  2. Tensiunile din coalitie si intarzierea oferirii de solutii la problemele sociale alimenteaza in continuare cresterea AUR. Daca pe zona de securitate militara, din cauza amenintarilor Rusiei observam o crestere foarte puternica a increderii in NATO, in UE, in Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale si politice domestice/interne vor alimenta in continuare adeziunea electorala la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, in perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul esantionului a fost de 1162 de persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de incredere de 95%.

Cresterea sustinuta a AUR in sondaje a fost inregistrata si de Avangarde, potrivit sondajului realizat in decembrie, partidul lui Simion avand cea mai mare cota din ultimul an. (Mara Ion)

Leave a Reply