#sieu! Dupa un protest national de 15 minute si un documentar Netflix, autostrada Moldovei prinde contur. Ministrul Sorin Grindeanu anunta stadiul proiectului

Ministrul Sorin Grindeanu pare sa rezoneze cu reprezentantii asociatiilor care militeaza pentru constructia autostrazilor in zona Moldovei, dar mai ales cu milionarul bucovinean Stafan Mandachi, intreprinzatorul care, in martie 2019, a mobilizat intreaga tara pentru a protesta 15 minute in favoarea acestui proiect de infrastructura, sub sloganul #sieu, iar ulterior a produs un film documentar, „30 de ani si 15 minute”, care a fost achizitionat si difuzat de Netflix.


Asadar, in acest context al asteptarilor, ministrul Transporturilor a anuntat, astazi, stadiul proiectelor, atat in cazul Autostrazii Moldova, cat si in cazul Autostrazii Unirii.

Iata mesajul postat pe Facebook de Sorin Grindeanu:

„Am discutat astazi cu reprezentantii Asociatilor care militeaza pentru constructia autostrazilor in zona Moldovei.

Le-am transmis ca lucram acum la un cadru legislativ care sa nu mai permita blocarea proiectelor de infrastructura.

Trebuie sa inceteze santajul pe care il fac unii constructori. Nu respecta contractele deoarece stiu ca in cazul unei rezilieri termenele prevazute de lege pentru reluarea licitatiilor sunt foarte lungi.

Acest nou cadru legislativ va ajuta implicit constructia viitoarelor autostrazi si drumuri expres din Moldova si Bucovina.

A7 – Autostrada Moldovei

  • Ploiesti – Buzau: 63,250 km Se afla in faza finala de evaluare a ofertelor depuse pentru constructia acestui tronson.

  • Buzau – Focsani: 82,44 km – Proiectul Tehnic a fost aprobat si poate incepe elaborarea documentatiei pentru a scoate cat mai rapid la licitatie executia lucrarilor.

-Focsani – Bacau: 95,90 km Proiectului Tehnic este aproape de finalizare. Anul acesta vom demara licitatia pentru executie.

  • Bacau – Pascani: 77,28 km

Proiectul Tehnic este in curs de revizuire ca urmare a observatiilor emise de catre CNAIR. Termenul de finalizare al documentatiei si demararea licitatiei pentru constructie este anul acesta.

  • Pascani – Suceava: 61,86 km si Suceava – Siret: 56,17 km

Ritmul este nesatisfacator din cauza ca prestatorul nu se mobilizeaza suficient. In acest moment sunt calculate penalizari de intarziere.

A8 – Autostrada Unirii

Autostrada Targu Neamt – Iasi – Ungheni: 100,14 km

Pe sectorul cuprins intre Targu Neamt (Motca) si Targu Frumos, continua investigatiile geotehnice. Pentru sectorul dintre Targu Frumos si Letcani au fost demarate investigatiile geotehnice.

-Autostrada Targu Mures – Targu Neamt: 211 km

Au fost elaborate memoriile pentru obtinerea acordurilor de mediu”.

Acest anunt a fost intampinat cu optimism de majoritatea celor care au comentat in spatiul online, dar, ca de obicei, au existat si carcotasi.

„Foarte bine. Spor la treaba! 6 milioane de oameni asteapta aceste investitii”, spune George Cristian Tudose, in timp ce Constanta Mavrodineanu se freaca la ochi pentru a vedea minunea. „Sa nu ii fie de deochi, acest ministru munceste, ce o fi cu el? Chiar face sau e laudă?”.  In tabara pesimistilor, Viorel Pavel isi exprima indoiala ca se va intampla ceva bun.  „Te ia rasul cand vezi multa munca pe facebook si in realitate se degradeaza drumurile, caile ferate, toata Romania!”.  (Mara Ion)

Leave a Reply