Mai multi inspectori din cadrul Finantelor Publice Buzau, cercetati intr-un dosar de coruptie! Seful Inspectiei Fiscale, acuzat ca ar fi primit mita un scuter

Procurorii DNA au decis, astazi, sa plaseze sub control judiciar mai multi inspectori si consilieri superior din cadrul Administratiei Finantelor Publice Buzau, printre care si seful Inspectiei Fiscale Persoane Juridice, dar si a unui om de afaceri care ar fi oferit mita pentru anularea unor penalitati la sumele de plata datorate bugetului de stat.


Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 01 februarie 2022, a inculpatilor:

– Dita Laurentiu, sef al Serviciului de Inspectie Fiscala Persoane Juridice din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de trafic de influenta,
Persoana fizica, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta,

– Gheorghe Nicoleta-Cristina, inspector superior in cadrul Administratiei Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau,
– Iacob Daniela, consilier superior in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau,
– Mavrodin Daniela, inspector superior in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau,
– Minzu Luminita, inspector fiscal in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau,
-Neacsu Vasilica, consilier superior in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau,
in sarcina carora s-a retinut comiterea infractiunii de art. 11 din Legea 78/2000, respectiv indeplinirea unei insarcinari, intermedierea ori inlesnirea efectuarii unor operatiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat fata de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, in forma continuata.

In cursul zilei de 01 februarie 2022, au fost efectuate perchezitii domiciliare in sase locatii situate pe raza judetului Buzau, din care una a fost Administratia Judeteana a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Buzau.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada mai – iulie 2021, inculpatul Dita Laurentiu, in calitatea mentionata mai sus, ar fi acceptat promisiunile facute de omul de afaceri cercetat in prezenta cauza, constand initial in remiterea unui scuter (evaluat de inculpat la valoarea de 4.000 lei) si, ulterior, a unei sume de bani (jumatate din suma pentru care omul de afaceri ar fi fost scutit de la plata), pentru a-si exercita influenta pe care a fi lasat sa se inteleaga ca o are asupra sefului Serviciului Inspectie Fiscala Persoane Fizice din cadrul A.J.F.P. Buzau si asupra subordonatilor sai.
    Concret, inculpatul trebuia sa-i determine pe acestia sa aprobe cererile formulate de omul de afaceri pentru anularea penalitatilor in cuantum de aproximativ 8.000 lei, aplicate debitului pe care acesta il inregistra ca impozit.
  2. In perioada martie – august 2021, celelalte cinci inculpate, in calitatea mentionata mai sus, desi aveau ca sarcina de serviciu controlul operatorilor economici privati, acestea ar fi indeplinit pentru unii dintre ei insarcinari circumscrise activitatii contabile. Tariful perceput pentru activitatea desfasurata de inculpate ar fi inceput de la minim 300 lei/luna, in functie de volumul de acte care urma sa fie procesat.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care:
– sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,
– sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
– sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia au savarsit fapta.

Inculpatilor li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

De asemenea, celor sapte inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In cauza se desfasoara cercetari si fata de alte persoane. (V.E.)

Leave a Reply