Fara certificat verde la hypermarketurile din Romania! Restrictie ridicata prin decizia, de azi, a CNSU

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat, joi, o hotarare prin care elimina obligativitatea prezentarii certificatului verde la intrarea in centrele comerciale, doar pentru hypermarket-uri.


Prin aceeasi decizie a CNSU a fost prelungita starea de alerta pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 7 februarie.

„Se propune ca, prin exceptie de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situati in centrele si parcurile comerciale sa fie permis tuturor persoanelor daca sunt stabilite culoare dedicate si controlate de intrare, deplasare si iesire in/din acestea, este asigurata o suprafata de minimum 4 mp din suprafata destinata vanzarii, pentru fiecare persoana si este limitat numarul cosurilor de cumparaturi la numarul maxim de persoane ce poate avea acces”, arata decizia CNSU.

La punctul 36 al deciziei CNSU se propune ca activitatea cu publicul in centrele si parcurile comerciale sa fie permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARSCoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

In urma cu doar o zi, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a facut cateva precizari cu privire la certificatul digital necesar pentru traversarea frontierei de stat a Romaniei. „In cursul acestei saptamani, intr-un timp foarte scurt va fi adoptat, exista inca cateva avize care trebuie luate. In interior, probabil ca vom lua o decizie ulterioara, de comun acord, care sa fie favorabila controlului pandemiei si bineinteles functionarii activitatii economice si sociale”, a anuntat acesta.

Ministrul Sanatatii este optimist cu privire la finalul pandemiei de COVID si spera ca pana la finalul lunii martie lucrurile sa revina la forma in care erau in urma cu mai bine de doi ani.

Eu cred ca vom reveni la normal pana la sfarsitul lunii martie. Normal inseamna ca probabil nu va mai fi nevoie de starea de alerta. Eu cred ca prelungirea starii de alerta va fi limitata de aceasta data si nu va mai trebui sa luam acele masuri care sa ne afecteze viata economica si sociala si trebuie sa ne pregatim pentru acest lucru.

Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau sa fac acest disclaimer, ca nu se poate nimeni angaja, modul in care evolueaza un agent patogen cateodata este imprevizibil si biologia este o stiinta care intotdeauna este surprinzatoare.

Asta nu inseamna ca noi nu ne gandim foarte serios la situatia in care, incepand cu aceasta primavara, putem sa revenim la normal din punct de vedere economic si sa avem o discutie foarte serioasa incat fiecare sa stie ce are de facut”, a precizat ministrul Sanatatii. (G.G.)

Leave a Reply