Primarul municipiului Iasi are interzis sa mai intre in primarie! Procurorii DNA l-au plasat sub control judiciar intr-un dosar de coruptie

Procurorii DNA Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Mihai Chirica, edilul municipiului Iasi.


In urma acestei masuri, care a fost dispusa de DNA in data de 4 februarie, el nu mai poate desfasura activitatea de primar, deoarece faptele de care este acuzat au legatura cu aceasta functie.

Procurorii il acuza pe Mihai Chirica de fals intelectual in forma continuata (doua acte materiale) si instigare la uzurparea functiei.

In acest dosar a fost dispusa si efectuarea urmaririi penale fata de Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iasi, care este acuzat de fals intelectual in forma continuata (doua acte materiale) si uzurparea functiei.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe conform carora cei doi, in exercitarea functiilor, ar fi dispus/semnat ilegal documente privind un construirea, respectiv extinderea unui imobil din municipiul Iasi.

“Concret, blocul ar fi fost construit si intabulat ilegal, cu mai multe niveluri fata de cele prevazute in autorizatie, iar suprafata imobilului este mai mare decat cea din autorizatie fiind incalcat planul urbanistic zonal. Intabularea imobilului in cartea funciara s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii si al unor functionari din cadrul autoritatii publice locale, in baza certificatului de atestare a edificarii/extinderii constructiei, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iasi”, spun procurorii.

Cu privire la certificatul respectiv, DNA sustine ca din probele existente ar fi rezultat existenta, pe parcursul derularii procedurilor de atestare a constructiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al continutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele avand acelasi numar de inregistrare si aceeasi data.

“Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiara, posibilitatea de a inscrie dreptul de proprietate asupra imobilului in cartea funciara si de a proceda la vanzarea apartamentelor din respectivul imobil”, se arata in comunicatul DNA.

In perioada cat se afla sub control judiciar, Mihai Chirica trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care:

  • sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,

  • sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,

  • sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia ar fi savarsit fapta.

In cazul in care nu va respecta aceste masuri, controlul judiciar poate fi inlocuit cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv.

Mihai Chirica poate contesta la instanta masurile dispuse de procurori, dar acestea sunt executorii pana la o decizie a judecatorilor.

In cauza se desfasoara cercetari si fata de alte persoane. (I.P.)

Leave a Reply