Trei procurori vor fi cercetati disciplinar de Inspectia Judiciara, dupa ce au cerut „desfiintarea cat mai rapida a SIIJ si mutarea anchetarii magistratilor la DNA”

Inspectia Judiciara a dispus cercetarea disciplinara a celor trei procurori care conduc Asociatia “Initiativa pentru Justitie”, dupa ce asociatia a emis un comunicat de presa in care cere clasei politice “desfiintarea cat mai rapida a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie (SIIJ) si mutarea anchetarii magistratilor la DNA”.


Unul dintre procurorii vizati este lt. col. Bogdan Ciprian Pirlog (foto), prim procuror adjunct la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, care este vizat de nu mai putin de alte 11 actiuni disciplinare.

In acest caz, Inspectia Judiciara, condusa de Lucian Netejoru si care a fost acuzata in ultimii ani ca s-a transformat intr-un instrument de hartuire a magistratilor incomozi, a fost sesizata in octombrie 2021 de catre presedintele de atunci al CSM Bogdan Mateescu. De altfel, Mateescu conduce in continuare CSM, din calitatea nestatutara de presedinte interimar, fiind contestat de o buna parte a judecatorilor din Consiliu.

El a sesizat Inspectia Judiciara pentru un comunicat transmis de asociatia de procurori “Initiativa pentru Justitie”, iar seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, a dispus cercetarea disciplinara a celor trei procurori care au fondat si condus asociatia “Initiativa pentru Justitie” – Bogdan Pirlog, Sorin Lia si Ionut Marcu.

Inspectia Judiciara sustine ca, in urma verificarilor “au rezultat indicii privind savarsirea abaterilor disciplinare constand in manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite (…) in afara exercitarii atributiilor de serviciu, respectiv desfasurarea de activitati publice cu caracter politic”.

“Sustinerea publica a unei teme politice, respectiv cea referitoare la desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, deschide calea folosirii imaginii magistratilor in scopuri politice, creand perceptia ca o masura privind justitia, promovata de un partid este sustinuta chiar din interiorul sistemului”, se arata in documentul citat.

In comunicatul de presa invocat, asociatia Asociatia “Initiativa pentru Justitie” cerea clasei politice desfiintarea cat mai rapida a SIIJ si mutarea anchetarii magistratilor la DNA.

”In lipsa vointei politice pentru desfiintarea SIIJ, exista o posibilitate reala ca aceasta sa dispara <<natural>>, astfel incat actiunile de hartuire a unor magistrati incomozi prin procese penale sa inceteze, iar incidentele diplomatice generate de cercetarea unor demnitari europeni care nu se afla sub jurisdictia romana sa fie prevenite.

Totusi, chiar si in aceasta situatie, nimic nu se va schimba in privinta aducerii in fata justitiei a magistratilor corupti, aspect esential, fara de care nu poate fi conceputa o justitie functionala”, spuneau reprezentantii asociatiei.

Redam integral comunicatul asociatiei pentru care Inspectia Judiciara a decis cercetarea disciplinara a celor trei procurori:

”Asociatia „Initiativa pentru Justitie” (AIJ), asociatie profesionala a procurorilor, face un apel la responsabilitate din partea oamenilor politici in ceea ce priveste respectarea angajamentelor privind reformele in justitie.

Fata de ultimele declaratii ale premierului demis, Florin Citu, in sensul ca desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu este o prioritate pentru Romania, masura respectiva putand astepta pana in anul 2024, pe motiv de pandemie de COVID-19, atragem atentia cu privire la urmatoarele aspecte:

De la operationalizarea SIIJ si pana in prezent, niciun magistrat nu a mai fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie.

Avand in vedere ca niciun fel de criminalitate nu dispare brusc prin schimbarea organului competent sa ancheteze, sa acuze si sa aduca in fata justitiei pe cei acuzati este evident ca nici coruptia din magistratura – pe care statul este dator sa o combata – nu a disparut.

Prin urmare, este de domeniul evidentei ca, in ceea ce priveste SIIJ, nu este indeplinita prima conditie enuntata de CJUE in hotararea din 18 mai 2021 referitoare la compatibilitatea reglementarii privind infiintarea unei sectii specializate care are competenta exclusiva de a ancheta infractiunile savarsite de judecatori si de procurori cu articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE si cu Decizia 2006/928, anume „sa fie justificata de imperative obiective si verificabile legate de buna administrare a justitiei”.

De la 1 martie 2022 inceteaza mandatele majoritatii procurorilor care mai functioneaza inca in cadrul SIIJ, iar de la 20 octombrie 2022 inceteaza mandatele ultimilor doi procurori numiti in cadrul SIIJ.

Tinand cont de decizia CJUE din 18 mai 2021, este de asteptat ca alte numiri de procurori la SIIJ sa nu se mai faca.

Prin urmare, in lipsa vointei politice pentru desfiintarea SIIJ, exista o posibilitate reala ca aceasta sa dispara „natural”, astfel incat actiunile de hartuire ale unor magistrati incomozi prin procese penale sa inceteze, iar incidentele diplomatice generate de cercetarea unor demnitari europeni care nu se afla sub jurisdictia romana sa fie prevenite.

Totusi, chiar si in aceasta situatie, nimic nu se va schimba in privinta aducerii in fata justitiei a magistratilor corupti, aspect esential, fara de care nu poate fi conceputa o justitie functionala.

Nu ne putem permite, ca stat, ca pana in 2024 – ori, eventual, viitoarea legislatura – sa nu existe o posibilitate de aducere in fata justitiei a magistratilor corupti.

Lupta impotriva coruptiei in justitie nu este o tema care sa fie adusa in discutie doar in campaniile electorale, ci este o necesitate pentru buna functionare a statului si pentru bunastarea cetatenilor cinstiti, iar pandemia de COVID-19 nu reprezinta o justificare valabila pentru tolerarea sau protejarea retelelor de coruptie din magistratura, lasate sa se dezvolte in voie de catre SIIJ.

Mai mult, orice intarziere in desfiintarea acestei aberatii organizationale, incompatibile cu un stat de drept, care este SIIJ nu face decat sa alimenteze suspiciunea publica cu privire la instituirea de facto a unui regim de impunitate absoluta pentru anumiti magistrati, astfel incat acestia sa nu aiba vreo inhibitie in a presta serviciile solicitate din partea celor care au „capturat” deja autoritati si institutii fundamentale ale statului, in scopul devalizarii bugetului de stat, inclusiv prin intermediul Programului National de Investitii Anghel Saligny, si al evitarii tragerii la raspundere a celor responsabili de sustragerea banului public.

Prin urmare, este imperios necesar ca, in cel mai scurt timp, SIIJ sa fie desfiintata, iar competenta desfasurarii urmaririi penale in cazurile privind infractiuni de coruptie comise de magistrati sa fie redata procurorilor specializati in cercetarea unor astfel de infractiuni din cadrul DNA.” (I.P.)

Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply