Fost ofiter de politie reabilitat de instanta judecatoreasca, dupa o condamnare pentru coruptie! A cerut o spaga de 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in urma cu cateva zile, reabilitarea judecatoreasca a unui fost ofiter de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor a IPJ Calarasi, care a ispasit o condamnare de 3 ani inchisoare pentru coruptie.


„Admite cererea de reabilitare formulata de petentul condamnat Tanase Stelica. Dispune reabilitarea judecatoreasca a petentului condamnat Tanase Stelica cu privire la pedeapsa de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.55/28.01.2014 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala, definitiva prin decizia penala nr. 404/A/27.11.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Penala.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii de reabilitare se vor efectua mentiuni corespunzatoare pe hotararea de condamnare pentru care s-a dispus reabilitarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cererii de reabilitare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie in termen de 10 zile de la comunicare”, se mentioneaza in hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in sedinta publica din 01.02.2022.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se retine faptul ca, in perioada august-septembrie 2013, comisarul Tanase Stelica, ofiter de politie judiciara in cadrul IPJ Calarasi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate in domeniul agricol (denuntator), in doua randuri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe langa directorul executiv adjunct al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura Calarasi (denuntator), pretinzand ca are influenta asupra acestuia si ca il poate determina sa faca anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv.

Concret, in schimbul sumei de 100.000 euro, interventia viza anularea, de catre APIA, a unui prejudiciu rezultat din incasarea nelegala, de catre grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub forma de subventie pentru perioada 2007-2011.

In schimbul sumei de 40.000 de euro, interventia viza eliberarea a trei adeverinte pentru grupul de firme al administratorului, din care sa rezulte ca acestea nu au debite, astfel incat firmele sa obtina un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentand 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unica pe suprafata agricola finantata de Uniunea Europeana – SAPS), desi doua dintre firme nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul lui Gadea Vasile, comisar sef al Comisariatului Judetean Calarasi din cadrul Garzii Nationale de Mediu. Sumele de bani pretinse urmau a fi impartite intre Tanase Stelica, Gadea Vasile, persoana intermediara, si directorul executiv adjunct al APIA Calarasi.

In aceeasi perioada, Tanase Stelica l-a ajutat pe administratorul grupului de firme sa ii ofere, cu titlu de mita, directorului executiv adjunct al APIA Calarasi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro si 10.000 de euro, in scopul solutionarii litigiilor existente intre grupul de firme coordonat de administrator si APIA Calarasi, in sensul aratat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise.

La data de 12 septembrie 2013, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Tanase Stelica si a complicelui sau, Gadea Vasile, pe un termen de 24 de ore, cei doi fiind prezentati a doua zi la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Prin decizia penala 404 din 27.11.2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe inculpatul Tanase Stelica la o pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea, pe perioada executarii pedepsei, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie, de a exercita o profesie, ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor concurente de trafic de influenta si complicitate la dare de mita, ambele in forma continuata (cate doua acte materiale).

In vara anului 2016, Judecatoria Medgidia a dispus liberarea conditionata a fostului politist. (V.E)

Leave a Reply