Sfarsitul pandemiei! Guvernul discuta ridicarea starii de alerta si eliminarea tuturor restrictiilor, dupa ce valul 5 a inceput sa se retraga si in Romania

Guvernul va discuta, saptamana viitoare, momentul in care va fi ridicata starea de alerta dupa doi ani de pandemie, anunta G4Media.ro citand surse politice. Odata cu incetarea starii de alerta vor disparea automat si toate restrictiile existente.


Momentul va coincide cu mult-asteptatul sfarsit al pandemiei de Covid. Analize ale Institutului National de Sanatate Publica si ale Ministerului Sanatatii arata ca in Romania a inceput scaderea valului 5 al epidemiei. Daca aceste date primare se vor confirma, atunci va fi decisa ridicarea starii de alerta.

La aceasta situatie favorabila contribuie in primul rand schimbarile suferite de virusul Sars-CoV-2. Acesta a devenit mult mai contagios, dar si-a pierdut din virulenta initiala, acum doi ani. Asta a facut ca un numar urias de persoane sa se infecteze in ultima perioada – cercetatorul Octavian P. Jurma a estimat de curand ca intr-o singura saptamana s-au imbolnavit 1.000.000 de romani –, dar cazurile grave au scazut.

In valul 5 s-a atins astfel imunitatea de grup si in Romania, tara unde vaccinarea este cea mai slaba din Uniunea Europeana dupa Bulgaria.

Incetarea starii de alerta si apropiatul moment in care se va declara incheiata pandemia nu inseamna si ca virusul va disparea. Acesta va ramane in comunitate, la fel ca si cel gripal, medicii asteptandu-se sa capete frecventa mai degraba sezoniera – adica numarul cazurilor sa creasca odata cu venirea anotimpului rece.

Guvernul va discuta despre ridicarea starii de alerta luand in calcul si situatia din alte tari membre UE. Sunt deja mai multe state – care au insa acoperire vaccinala de 90% in randurile populatiei adulte – care au ridicat toate restrictiile sau se pregatesc deja s-o faca. (I.P.)

Leave a Reply