Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” uneste viitoarele capitale europene ale culturii, Timisoara si Veszprém, printr-o platforma teatrala comuna (P)

Timisoara si Veszprém vor detine in acelasi an, 2023, titlul de Capitala Culturala a Europei: provocator si ambitios context in care Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely si teatrul din orasul maghiar situat pe malul raului Séd au proiectat un dens program cultural comun. Unul dintre punctele esentiale ale platformei teatrale comune il reprezinta coproductiile teatrale.


Chiar in aceste zile, un personaj legendar, Banul Bánk, uneste doua viitoare Capitale Culturale Europene aflate la 400 de km distanta, dar, deja, foarte apropiate artistic.

Doua premiere in trei zile si un nou proiect a doua zi: asa s-ar putea  rezuma evenimentele  ultimei saptamani la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara. Dupa premiera absoluta a spectacolului de teatru-fantasy ”Csaba drops (Totul se va schimba!)”, in regia lui Tasnádi-Sáhy Péter, si premiera spectacolului de papusi ”Cenusareasa”, montat  de regizorul Sramó Gábor si realizat  in coproductie cu Teatrul de Papusi „Kabóca” din Veszprém, evenimente desfasurate la distanta de doar o zi intre ele, trupa Teatrului Maghiar din Timisoara a inceput repetitiile pentru un nou spectacol: drama istorica ”Banul Bánk”, de Katona József  in regia lui Markó Róbert.

Si acest nou spectacol va fi o coproductie a scenei timisorene maghiare cu Teatrul din Veszprém, in cadrul platformei de parteneriat teatral constituite in contextul in care ambele orase, Timisoara (Romania) si Veszprém (Ungaria), vor fi  Capitale Culturale ale Europei in 2023.

Spectacolul, ale carui repetitii se desfasoara atat la Timisoara, cat si la Veszprém, va avea premiera chiar de Ziua Mondiala a Teatrului, in 27 martie 2022,  si reuneste in distributie actori din ambele orase: Balázs Attila, Éder Enikő, Miller Patrik, Sebestyén Hunor,  Taba Dorottya Lucia, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Bandi András Zsolt,, Csörögi Gábor, Benkő Zsuzsanna, Berta Csongor, Tokai Andrea.

De la publicarea sa, in 1819, si pana astazi, ”Banul Bánk” al scriitorului Katona József s-a impus in cultura europeana teatrala ca unul dintre marile texte ale dramaturgiei maghiare, o drama cu puternic filon  istoric, ale carei personaje de legenda au provocat imaginatia regizorilor si au generat montari in teatru, opera si film.

Palpitanta poveste a Banului Bánk si a sotiei sale Melinda se desfasoara la sfarsitul anului 1213, intr-un context  istoric tulbure, involburat  de rebeliuni, drame pasionale si intrigi politice. Povestea medievala surprinde lupta patriotilor maghiari pentru libertate, in revers cu atmosfera otravita a Curtii ramase fara Rege, unde colcaie tradari, pasiuni, ambitii, jocuri periculoase de putere. Prins in vartejul acestora, nevoit sa aleaga intre idealurile si sentimentele sale, intre dragostea pentru popor si loialitatea fata de Regele plecat sa lupte cu meranii din Peninsula Istria, tragicul erou Bánk va pierde tot ce iubeste.

In urmatoarele zile, Teatrul Maghiar din Timisoara propune publicului sau trei tentante spectacole:

  • sambata, 12 februarie , de la ora 19, noua productie a companiei, ”Csaba Drops (Totul se va schimba!)”;
  • in 16 februarie, spectacolul regizorului Radu Nica, ”La comun”, cu un debut de rol important: Vass Sarolta, cea mai tanara actrita a trupei, va juca rolul Freja
  • in 17 februarie,”Cotitura Dunarii”, spectacol invitat din Ungaria, il readuce pe scena Teatrului Maghiar din Timisoara pe actorul Molnár Bence.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar Csiky Gergely sunt traduse in limba romana.

Biletele sunt disponibile la Casieria Teatrului sau online, prin platforma www.biletmaster.ro. (I.P.)

Leave a Reply