Garda de Mediu a amendat Primaria Timisoara cu 60.000 de lei, din cauza mizeriei de pe strazi! „Suma va fi imputata firmelor responsabile de curatenia orasului”, anunta city managerul Timisoarei

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au efectuat un control la Primaria Timisoara ca urmare a aparitiei in presa scrisa si televizata a numeroaselor sesizari cu privire la starea de salubrizare defectuoasa din oras. Control a avut loc pe raza teritorial administrativa a Municipiului Timisoara, in vederea verificarii starii de salubrizare a localitatii.


Sesizarile s-au confirmat. Comisarii au constatat ca starea de salubrizare in Municipiul Timisoara lasa de dorit, pe domeniul public au fost identificate abandonari de deseuri, maturatul stradal pe langa borduri lipseste cu desavarsire, frunzele nu au fost colectate si predate catre operatori autorizati.

Pentru neconformitatiile constatate Comisariatul Judetean Timis a aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 60.000 lei, conform art. 96 alin (2) pct. 3 din  OUG 195/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, si au dispus masuri urgente pentru salubrizarea stradala, respectiv prezentarea la GNM CJ Timis a unui grafic de salubrizare pe strazi.

UPDATE: La scurt timp dupa ce Garda de Mediu a anuntat emiterea amenzii, a venit si o reactie din partea primariei. City-managerul Matei Creiveanu da vina pe „greaua mostenire” si spune ca, desi primaria va plati amenda, suma va fi imputata firmelor de salubrizare cu care sunt incheiate contractele existente. In plus, administratorul public face o referire si la „capra vecinului”, mai exact la gunoaiele de pe traseul viitoarei centuri.

Iata explicatiile date de Creiveanu:

„De mai bine de un an vorbim public despre problemele salubrizarii in Timisoara si despre masurile luate. Lucram cu ce ne-a lasat fosta administratie: sase contracte cu sase firme diferite care se ocupa de salubrizare si orasul sufera mult la acest capitol.

Luna de luna, taiem din sumele pe care aceste firme ni le factureaza pentru ca suntem nemultumiti de modul in care isi respecta conditiile contractuale. Din pacate, contractele prost facute ne impiedica la masuri mai drastice. Amenda Garzii de Mediu data Primaria Timisoara va fi platita, insa va fi imputata firmelor de salubrizare care sunt responsabile de curatenia orasului.

Sa nu ne ascundem dupa deget: masura Garzii de Mediu nu rezolva curatenia orasului. Rezolvari sunt, de exemplu, controalele desfasurate in trecut impreuna cu Politia Locala si inspectorii primariei pentru depistarea celor care arunca ilegal deseuri pe domeniul public si care s-au soldat inclusiv cu confiscarea masinilor celor care au incalcat cu buna stiinta legea.

E adevarat ca sunt locuri in Timisoara unde se poate mai bine si mai curat. Dar, ne-am dori ca inspectorii Garzii de Mediu care au petrecut o saptamana in control la Primarie, pentru a-si justifica amenda, sa treaca de limitele administrative ale orasului si sa vada si miile de tone de gunoaie de pe traseul viitoarei centuri a orasului, de exemplu.” (Mara Ion)

Foto: arhiva

Leave a Reply