Judecatoarea care a fost trimisa la inchisoare dupa ce a primit 10.000 de euro mita de la Cristi Borcea, liberata conditionat. „Am crezut ca banii erau pentru ca ne-am placut reciproc!”

Condamnata la 7 ani de inchisoare, in februarie 2018, pentru luare de mita, judecatoarea Geanina Terceanu a fost eliberata conditionat, dupa executarea a doar jumatate din pedeapsa. Incarcerata la Penitenciarul Targsorul Nou, Geanina Terceanu a obtinut dreptul la eliberarea conditionata in august 2021, dupa ce executase trei ani si jumatate din pedeapsa totala de 7 ani.


„Admite cererea de liberare conditionata formulata de petenta condamnata. Dispune liberarea conditionata a condamnatei, din executarea pedepsei de 7 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 225/F/2016, emisa de Curtea de Apel Bucuresti, M.E.P.I. 338/2016/2018, daca nu este arestata in alta cauza ori in executarea unei alte pedepse privative de libertate. Atrage atentia condamnatei asupra dispozitiilor prevazute de art. 61 Cod penal din 1969, privind efectele liberarii conditionate pentru restul de pedeapsa ramas neexecutat”, a fost prima decizie a judecatorilor in cazul Geaninei Terceanu.

In septembrie 2021, Parchetul a facut contestatie la decizia de eliberare conditionata a fostei judecatoare, dar magistratii prahoveni au respins ca ”nefondata” cererea autoritatilor, asa ca Geanina Terceanu a fost eliberata conditionat din detentie.

Drama judecatoarei Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, a inceput in februarie 2009, cand i-a fost repartizat dosarul in care actionarul dinamovist Cristian Borcea, alaturi de alte nume importante din fotbalul autohton, era trimis in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala privind transferurile unor jucatori.

Spre stupefactia generala, pe 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a decis achitarea tuturor inculpatilor trimisi in judecata, ”in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968”, adica, pe scurt, “fapta nu exista”.

In noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis desfiintarea hotararii de achitare pronuntata in dosar de Geanina Terceanu, condamnand apoi inculpatii la pedepse intre 3 si 8 ani de inchisoare. Cristi Borcea a primit atunci o pedeapsa definitiva de 7 ani de detentie.

Ulterior, in februarie 2016, Geanina Terceanu a fost trimisa in judecata de catre procurorii DNA pentru luare de mita. Potrivit rechizitoriului DNA, pentru a pronunta solutia din aprilie 2012, ”Terceanu ar fi primit, in intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o suma totala de 195.000 euro, din care 185.000 euro de la Ioan si Victor Becali, iar 10.000 euro de la Cristian Borcea. Din banii primiti, magistratul a folosit 56.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte”.

In cadrul procesului deschis pentru luare de mita, intins pe doi ani, fosta judecatoare a povestit in instanta cum a ajuns sa se vada cu Cristi Borcea, despre care a sustinut ca ”s-ar fi placut reciproc”, la un moment dat.

Iorgovan (n.r. avocatul George Iorgovan) mi-a spus ca va fi o discutie scurta. Nu a avut loc nicio discutie despre bani. Borcea a incercat sa-mi explice cum e mecanismul transferurilor. Am stat doua ore, era noapte. Locul era undeva in nordul Bucurestiului. Eu am dat ca punct de reper o cale ferata, undeva catre Pipera. Domnul Borcea a vrut sa discutam despre dosar si i-am zis ca abia l-am primit.

I-am explicat ca nu se pune problema sa vorbim despre dosar. Borcea nu a indraznit sa imi ceara o solutie. Am discutat ca doi oameni care trebuiau sa-si umple timpul ramas la dispozitie. La finalul discutiei din acel imobil, dupa ce m-am ridicat, mi-a lasat o suma de bani in geanta. A spus ca mi-a lasat ceva. Nu am verificat. S-a intamplat intr-o fractiune de secunda.

Abia acasa am verificat. Nu am povestit nimanui despre suma de bani si nici despre intalnire. Acasa am constatat ca erau 10.000 de euro. Nu am restituit banii, pentru ca nu am vrut sa reiau legatura nici cu Borcea. Initial, am crezut ca banii erau pentru ca ne-am placut reciproc, dar a fost doar impresia mea”, a declarat in cadrul procesului Geanina Terceanu despre idila ei cu actionarul dinamovist. (V.E.)

Leave a Reply