VIDEO In Bucovina renasc traditiile populare! Sezatoarea Vicovenilor, un eveniment la care a participat Angelica Flutur, Fetele din Botosani si chiar ambasadorul Coreei de Sud in Romania

Zilele acestea, in orasul Vicovu de Sus are loc un eveniment deosebit al carui scop este pastrarea traditiilor polulare si transmiterea acestora catre generatiile viitoare. „Sezatoarea Vicovenilor” a debutat marti, 15 februarie 2022 si se va incheia maine, 19 februarie. Evenimentul, organizat impreuna cu scolile gimnaziale din acest oras, se doreste sa devina o traditie in comunitate.


Casa de Cultura din Laura s-a dovedit a fi neincapatoare zilele acestea si de departe cea mai plina de maretie a fost prima seara, cand a avut loc deschiderea oficiala, iar oaspete de seama a fost ambasadorul Coreei de Sud in Romania, Excelenta Sa KIM Yong Ho, acesta fiind primit in mod traditional, cu paine si sare.

Gospodarii si gospodinele din Vicovu de Sus, imbracati cu costume populare le-au aratat copiilor si tinerilor tainele vechilor mestesuguri prin care se confectioneaza obiecte ale portului traditional in Bucovina, atat de apreciate in lumea intreaga.

S-a tors la Caminul Cultural din Laura, s-a tesut la razboi, s-a cusut, iar dupa ce treaba a fost gata, s-a intins o hora de toata frumusetea. La buna dispozitie a celor prezenti au contribuit din plin Angelica Flutur, Calin Brateanu, Fetele din Botosani, Mihai Hrincescu, grupul „Copchilele de la Calafindesti”, Mariuca Verdes si grupul „Radacinilor strabune” din Maramures, taraful „Alexandru Cozaciuc”.

„Am participat cu bucurie la Sezatoarea Vicovenilor, prima editie, si am ramas impresionate de organizare si de modul in care s-a desfasurat acest frumos eveniment. De mult nu am mai vazut un astfel de tablou traditional in care oameni de toate varstele poarta costumul popular autentic cu atata drag si demnitate”, a povestit o membra a grupului ”Fetele din Botosani”.

Edilul orasului Vicovu de Sus, Vasile Iliut, a marturisit ca nu vrea sa lase tinerele generatii sa-si uite radacinile si traditiile.

„Scopul evenimentului este conservarea si promovarea obiceiurilor si traditiilor locale, precum si familiarizarea copiilor si tinerilor cu cele mai importante evenimente din viata satului de altadata. O normalizare a unei societati care isi pierde identitatea de sine, nu se poate face decat prin oameni care sunt educati sa-si asume si sa-si inteleaga valorile unice de care dispun.

Participantii la sezatoare demonstreaza ca Vicovu de Sus este o comunitate vie si trebuie marturisita! Vreau sa le multumesc toate gospodinelor din Vicovu de Sus care au raspuns la aceasta initiativa a noastra si care s-au aratat extrem de incantate ca isi vor putea prezenta celor mici mestesugurile pe care le practica”, a declarat primarul Vasile Iliut. (I.P.)

Sursa: glasulsucevei.ro/

Leave a Reply