RAZBOI in Ucraina! Rusia a lansat un atac masiv, cu tancuri, elicoptere si avioane de lupta, care vizeaza aerodromurile si cartierele generale militare

Rusia a declansat, joi dimineata, o puternica ofensiva militara asupra Ucrainei, iar in multe regiuni si orase din tara s-au auzit explozii, in special in orasele din est precum Harkiv, Dnipro sau Mariupol, dar chiar si in Capitala Kiev. Intr-un discurs sustinut, joi dimineata, la televiziunea nationala, Vladimir Putin a anuntat actiuni militare in regiunea separatista Donbas, indemnand fortele ucrainene sa depuna armele si sa plece acasa, potrivit agentiilor de presa de stat RIA-Novosti si TASS, citate de CNN.


Presedintele rus a avertizat ca toata responsabilitatea pentru orice potentiala varsare de sange va reveni constiintei guvernului ucrainean si a spus ca este increzator ca militarii rusi isi vor indeplini datoria.

La scurt timp dupa ce a anuntat o operatiune militara in regiunea Donbas, din estul Ucrainei, presedintele rus a cerut „demilitarizarea” Ucrainei.

„Circumstantele ne cer sa luam masuri decisive si imediate”, a spus Putin, potrivit unei transcriere a RIA-Novosti. „Republicile Populare Donbas s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. In acest sens, in conformitate cu articolul 51, partea a 7-a din Carta ONU, cu sanctiunea Consiliului Federatiei si in temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Federatia Federala. Adunarea si asistenta reciproca cu DPR si LPR, am decis sa conduc o operatiune militara speciala”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intr-un discurs emotionant joi dimineata ca conducerea rusa a aprobat actiunea militara in Ucraina si a promis ca tara se va apara.

La Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite au declarat cu putin timp inainte de anuntul lui Putin ca o invazie este iminenta. „Suntem aici in aceasta seara pentru ca noi credem, impreuna cu Ucraina, ca o noua invazie pe scara larga in Ucraina de catre Rusia este iminenta”, a declarat ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, la o intalnire de urgenta.

Un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat joi dimineata ca „invazia Rusiei a inceput”, cu „lovituri de rachete asupra Kievului”.

Gerashchenko a transmis pe pagina sa de Facebook ca centrele de control, cum ar fi aerodromurile si cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev si Harkov si ca exista focuri de artilerie de-a lungul granitei.

Armata ucraineana sustine ca a doborat cinci avioane militare ruse si un elicopter, joi dimineata, in confruntarile produse in regiunea separatista Lugansk, in estul Ucrainei.

“Fortele ucrainene au distrus cinci avioane si un elicopter in regiunea Lugansk”, anunta Statul Major al armatei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro.

Insa Ministerul Apararii de la Moscova sustine ca informatiile nu sunt reale, conform agentiei Tass.

Armata ucraineana este implicata in confruntari intense cu fortele militare ruse de-a lungul liniei de contact din regiunile separatiste Donetk si Lugansk.

Trupe si vehicule militare blindate ruse au patruns in Ucraina dinspre Belarus, afirma surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Conform surselor citate, numeroase tancuri au patruns in Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontiera Senkivka. Potrivit agentiei Belta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineata cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko.

Rusia vizeaza infrastructura militara a Ucrainei, apararea aeriana si fortele aeriene cu arme de inalta precizie si nu ataca orasele ucrainene, potrivit agentiei ruse de presa RIA care citeaza joi Ministerul Apararii de la Moscova.

Kievul a declarat ca Moscova a lansat un atac la scara larga asupra Ucrainei, centrele de comanda militara din mai multe orase fiind lovite de rachete, aminteste Reuters.

Presedintele Volodimir Zelenski a introdus legea martiala pe intreg teritoriul Ucrainei si a indemnat oamenii sa ramana calmi, in contextul operatiunii militare a Rusiei, si a dezvaluit ca tocmai a vorbit cu omologul sau american, Joseph Biden, care l-a asigurat de sustinere.

“Astazi, presedintele Putin a anuntat o operatiune militara speciala in Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare si asupra punctelor de frontiera. Au fost auzite explozii in mai multe orase din Ucraina. Impunem legea martiala pe intregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversatie cu presedintele Biden. Statele Unite au inceput deja sa mobilizeze sustinere internationala. Astazi fiecare dintre voi ar trebui sa-si pastreze calmul. Stati acasa daca puteti. Noi lucram. Armata lucreaza. Intregul sector al apararii si securitatii functioneaza. Fara panica. Suntem puternici. Suntem pregatiti pentru tot. Vom castiga pentru ca suntem Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit CNN News.

Autoritatile ucrainene au anuntat moartea a cel putin opt persoane si au raportat explozii in sapte orase mari din Ucraina, inclusiv in capitala Kiev, de la inceperea interventiei militare ruse, informeaza BBC News.

Au fost raportate atacuri care au generat explozii in Kiev, Mariupol, Harkiv, Odesa, Dnipro, Kramatorsk si Ivano Frankivsk, au declarat surse locale citate de BBC News.

Coloane de tancuri au patruns in regiunile separatiste Lugansk si Donetk, dar si in sudul Ucrainei, dinspre Crimeea, si in nord, dinspre Belarus.

Bilantul preliminar al victimelor este de cel putin opt morti, dar un oficial din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev a avertizat ca, probabil, bilantul este de sute de morti, in randul membrilor armatei ucrainene.

„Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unitatilor noastre din estul tarii, precum si asupra centrelor de comanda si control si a aeroporturilor militare din alte regiuni ale tarii”, a declarat Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apararii, citat de agentia Ukrinform.

Ministerul rus al Apararii sustine, potrivit agentiei RIA Novosti, ca armata rusa ataca doar „infrastructura militara”, nu zone rezidentiale, dar informatia nu poate fi confirmata din surse independente.

Traficul rutier este aglomerat la iesirile din orasul Kiev, in conditiile in care zeci de mii de oameni incearca sa fuga din capitala Ucrainei de teama venirii trupelor ruse.

UPDATE: Serviciul de frontiera ucrainean a transmis ca „doua tinte neidentificate ameninta politistii de frontiera de pe Insula Serpilor”.

„Atacatorii cer soldatilor grupei de frontiera Ismail sa se predea. Agresorul a folosit canalul international de comunicare pentru siguranta navelor. Politistii de frontiera au preluat apararea impreuna cu Fortele Armate ale Ucrainei”, anunta politistii de frontiera ucraineni, potrivit europafm.ro.

Fortele armate ucrainiene sustin ca au recuperat Insula Serpilor, dar situatia este deocamdata incerta. (I.P.)

Leave a Reply