Tabere de REFUGIATI in 4 judete! „Romania ar putea primi pana la 500.000 de refugiati din Ucraina”, anunta ministrul Apararii

Romania ar putea primi 500.000 de refugiati ucraineni, spune Vasile Dincu, ministrul Apararii. Acestia vor fi gazduiti in taberele amplasate in 4 judete. Ministrul de interne, Lucian Bode declarase si el, inca de saptamana, trecuta ca planul de actiune pentru gestionarea unui flux masiv de refugiati la granita de nord a Romaniei a fost finalizat si ca aceste tabere ar trebui operationalizate in timp scurt.


Taberele ar urma sa fie montate in judetele Maramures, Suceava, Botosani si Iasi.

ISU Maramures: Avem pregatita o prima tabara, oricand le putem ridica pe urmatoarele

Noi avem deja pregatita o tabara cu 30 de corturi fiecare avand 25 de metri patrati, alte 3 corturi pentru servit masa, fiecare a cate 75 de metri patrati, putand adaposti circa 202 persoane, au spus joi dimineata reprezentantii ISU Maramures. Potrivit acestora, in situatia in care se primeste un ordin de la Bucuresti pentru a fi adapostiti refugiati suplimentari, vor fi ridicate alte tabere, ISU Maramures identificand deja mai multe locuri in care acestea sa fie amplasate.

Exista cateva conditii care trebuie respectate atunci cand se alege un loc in care sa fie ridicate taberele. Ele trebuie sa asigure accesul la servicii medicale si sociale si sa aiba utilitatile in apropiere.

De asemenea, este necesar ca terenul sa fie orizontal, sa nu existe posibilitatea producerii alunecarilor de teren sau surparilor. Sa existe drumuri si alte cai de acces care sa permita primirea refugiatilor, distribuirea alimentelor, aprovizionarea cu alimente de baza, sa ofere conditii de protectie impotriva incendiilor si racordare la reteaua electrica.

ISU Botosani: In cel mult 12 ore de la primirea dispozitiei oficiale, putem monta corturile

Suntem pregatiti de doua saptamani pentru a-i primi. In cel mult 12 ore de la primirea dispozitiei oficiale putem monta corturile pentru sinistrati sau refugiati. Noi am mai utilizat si in trecut asemenea tabere, de cand cu inundatiile care au lasat pe drumuri o multime de oameni, asa ca avem experienta in asa ceva. Punctele in care au fost montate tabere sunt verificate periodic pentru a vedea daca sunt re-utilizabile si in plus am identificat si noi spatii in care sa putem amplasa noi tabere, daca va fi necesar, au spus pentru HotNews oficialii ISU Botosani.

De altfel, intr-o localitate mica din judetul Botosani, vin tot mai multi ucraineni care isi stabilesc acolo domiciliul.

“Intr-o singura zi am avut sapte cetateni ucraineni care au solicitat resedinta definitiva in Varfu Campului. Sunt multi in ultima vreme. Nu stiu cati sunt exact, dar oricum sunt cu zecile si cu sutele intr-o saptamana. Vin si isi fac documentele si se muta pe Varfu Campului. Este legat de situatia conflictuala ruso-ucraineana. Probabil ii sperie si ei cauta sa plece cat mai multi”, a afirmat, potrivit Agerpres, Maria Hutu, primarul localitatii.

Varfu Campului este o comuna care se afla in partea de Nord-Vest a judetului Botosani, la aproximativ 30 de kilometri de Vama Siret de la frontiera romano-ucraineana.

ISU Suceava: Asteptam pregatiti in caz ca vor veni refugiati

Stam pregatiti in caz ca vor veni refugiati la noi. Toate corturile si celelalte materiale sunt gata, doar sa primim ordinul si in cateva ore le ridicam, a spus joi dimineata cpt. Alin Galeata, purtatorul de cuvant al ISU Suceava.

Judetul Suceava este pregatit sa pregatit cu spatii de cazare si asistenta medicala in eventualitatea unui aflux de refugiati din Ucraina, a informat, prefectul Alexandru Moldovan, scrie Agerpres. Astfel, in conformitate cu planul intocmit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pe plan local a fost realizata identificarea unor posibile locuri de amplasare a taberei mobile ce se afla in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, se arata intr-un comunicat transmis de Institutia Prefectului.

Potrivit prefectului, conducerea ISU Suceava a dat asigurari ca echipamentele, constand in corturi, paturi, perne, paturi, cearsafuri, surse de curent electric, tot ce permite cazarea temporara a unor cetateni, pot fi amplasate in teren in maxim 12 ore.

De asemenea, au fost identificate si alte spatii de cazare, astfel incat sa se poata gestiona un eventual aflux de refugiati din tara vecina, pe teritoriul judetului Suceava.

Aceste spatii de cazare, verificate in prealabil de personalul din cadrul ISU Suceava, vor fi puse la dispozitie fie de autoritatile publice locale, fie de operatori din turism, indeplinind conditiile minime in vederea cazarii refugiatilor.

In acelasi timp, analiza efectuata impreuna cu structurile implicate in gestionarea unui eventual aflux de refugiati a avut in vedere si asigurarea atat a asistentei medicale, cat si a celei psihologice ce trebuie acordata acestor persoane, luand in considerare traumele emotionale la care sunt supuse.

”Este evident ca nu ne dorim sa fim pusi in situatia de a pune in practica planurile pe care le avem, ne dorim ca situatia din tara vecina sa revina la normal, dar, la nevoie, vom face tot ceea ce este necesar astfel incat refugiatii care vor solicita ajutor pe teritoriul tarii noastre sa-l si primeasca”, a spus prefectul judetului Suceava.

ISU Tulcea: Sunt asigurate toate masurile necesare pentru a gestiona fluxul de migranti

La nivelul judetului sunt asigurate toate masurile necesare pentru a gestiona fluxul de migranti. Nu avem probleme, exista acel Plan national de actiune pe care suntem pregatiti sa-l aplicam, ne-a spus joi Vasile Soava, directorul de cabinet al prefectului.

Dar, in afara celor 4 judete, s-au oferit si altele sa primeasca ucraineni. La Galati, primarul resedintei de judet, Ionut Pucheanu a anuntat, joi, ca este pregatit sa primeasca eventualii refugiati ucraineni.

“Suntem alaturi de vecinii si prietenii nostri ucraineni, care invata si lucreaza la Galati, alaturi de intregul popor ucrainean, in aceste vremuri tulburi. Suntem gata sa intindem o mana de ajutor celor care fug acum din casa si din tara lor si avem speranta ca acest conflict nemeritat se va sfarsi cat mai curand”, a scris pe Facebook primarul Ionut Pucheanu.

Potrivit acestuia, eventualii refugiati din Ucraina ar putea fi cazati, in municipiul Galati, atat in blocurile primariei sau unitati sportive, folosite, in 2020 – 2021, drept spatii de carantina pentru persoanele cu COVID, cat si in mai multe sali de sport scolare. (I.P.)

Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply