Incident cu marina Rusiei in Marea Neagra! O nava militara aflata in apropierea Zonei Economice Exclusive a Romaniei deviaza sau opreste navele comerciale aflate in mars spre Ucraina

O nava militara rusa care se afla in apele internationale ale Marii Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a Romaniei (in afara acestei zone), deviaza sau opreste navele comerciale aflate in mars catre porturile ucrainene, avertizeaza Ministerul Apararii din Romania.


„Din datele de monitorizare obtinute de structurile Fortelor Navale Romane, rezulta ca o nava militara rusa care se afla in apele internationale ale Marii Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a Romaniei (in afara acestei zone), deviaza sau opreste navele comerciale aflate in mars catre porturile ucrainene”, transmite MApN.

„Nu confirmam informatiile referitoare la o posibila agresiune ruseasca in zona Insulei Serpilor”, mai anunta Armata.

MApN: Care e regimul juridic al marii teritoriale si al zonei economice exclusiva

Pentru corecta intelegere a situatiei la care facem referire, redam cateva elemente cu privire la regimul juridic al marii teritoriale, zonei contigue si a zonei economice exclusive, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 17 din 7 august 1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei.

Articolul 2

(1) Marea teritoriala a Romaniei cuprinde fasia de mare adiacenta tarmului ori, dupa caz, apelor maritime interioare, avand latimea de 12 mile marine (22.224 m), masurata de la liniile de baza.

Articolul 4

Limitele exterioare si laterale ale marii teritoriale, stabilite conform prevederilor art. 2 si 3, constituie frontiera de stat maritima a Romaniei.

Articolul 7

Zona contigua a Romaniei este fasia de mare adiacenta marii teritoriale care se intinde spre largul marii pana la distanta de 24 mile marine, masurata de la liniile de baza stabilite in art. 2.

Articolul 8

In zona sa contigua, Romania exercita controlul pentru prevenirea si reprimarea incalcarilor, pe teritoriul sau, ale legilor si reglementarilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar si al trecerii frontierei de stat.

Articolul 9

(1) Zona economica exclusiva a Romaniei este instituita in spatiul marin al tarmului romanesc la Marea Neagra, situat dincolo de limita apelor marii teritoriale si adiacent acestora, in care Romania isi exercita drepturi suverane si jurisdictia asupra resurselor naturale ale fundului marii, subsolului acestuia si coloanei de apa de deasupra, precum si in ceea ce priveste diferitele activitati legate de explorarea, exploatarea, protectia, conservarea mediului si gestionarea acestora.

(2) In conditiile specifice determinate de dimensiunile Marii Negre, intinderea zonei economice exclusive a Romaniei se stabileste prin delimitare, pe baza de acord incheiat cu statele vecine ale caror tarmuri sunt limitrofe sau situate fata in fata cu litoralul romanesc al Marii Negre, tinandu-se seama de faptul ca latimea maxima a zonei economice exclusive, in conformitate cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii, ratificata de Romania prin Legea nr. 110/1996, poate fi de 200 mile marine masurate de la liniile de baza prevazute la art. 2.

(3) Delimitarea se face in conformitate cu principiile general recunoscute de dreptul international si cu respectarea legislatiei romane, prin aplicarea, in functie de circumstantele specifice din fiecare sector de delimitat, a principiilor si criteriilor de delimitare general recunoscute, astfel incat sa se ajunga la o solutie echitabila.

Articolul 10

(1) In zona economica exclusiva Romania exercita:

  1. a) drepturi suverane de explorare si exploatare, protectie, conservare si gestionare a tuturor resurselor naturale biologice si/sau nebiologice si a altor resurse care se afla pe fundul marii, in subsolul acestuia, in coloana de apa, in spatiul aerian de deasupra acestuia;
  2. b) drepturi suverane privind alte activitati legate de explorarea si exploatarea zonei in scopuri economice, cum sunt producerea de energie cu ajutorul apei, al curentilor si al vanturilor;
  3. c) drepturi exclusive privind amplasarea si folosirea de insule artificiale, de instalatii si lucrari destinate cercetarii stiintifice, explorarii si exploatarii resurselor naturale din aceasta zona sau in alte scopuri economice;
  4. d) jurisdictie privind:

– amplasarea si folosirea de insule artificiale, de instalatii si lucrari;

– cercetarea stiintifica marina;

– protectia si conservarea mediului marin si a faunei marine;

  1. e) alte drepturi prevazute in prezenta lege sau in alte acte normative ale Romaniei si de normele general recunoscute ale dreptului international.

(2) Drepturile suverane si jurisdictia prevazute la alin. (1) se realizeaza in conformitate cu legislatia Romaniei. (I.P.)

 

Leave a Reply